Medewerkers in de kinderopvang gaan volgende week staken om te protesteren tegen een te hoge werkdruk. Vandaag wordt tijdens een landelijke actiedag door vertegenwoordigers afgestemd waar en wanneer er gestaakt gaat worden.
Het plan is om komende week te staken in estafettevorm, waarbij er per dag op verschillende locaties wordt gestaakt, zegt vakbond FNV.
Eerder deze week liep een ultimatum af dat de bond aan werkgeversorganisaties BMK en BK had gesteld. Ze zijn niet ingegaan op alle eisen van de bond waardoor de onderhandelingen zijn vastgelopen. Belangrijkste struikelblok blijft de werkdruk.
'Werkgevers willen niet luisteren'
Dus is het tijd voor acties. "Omdat de werkgevers ondanks alle signalen en argumenten die wij gegeven hebben niet naar ons willen luisteren en geen concrete maatregelen willen nemen", zegt Debbie van Leiden, FNV-bestuurder Kinderopvang, tegen RTL Z.
Volgens de bond zorgt de hoge werkdruk voor veel zieken. Mensen hebben het gevoel dat ze lopendebandwerk moeten afleveren en te veel tijd kwijt zijn aan administratie. Daardoor kunnen ze zich niet richten op de ontwikkeling van de kinderen, zegt Van Leiden.

'Meer personeel nodig'
Een goede oplossing om dat probleem aan te pakken is volgens de bond meer personeel aannemen. "Je zou ook nog een groepshulp aan kunnen nemen zodat die ook een aantal taken weg kan nemen", zegt Van Leiden.
Daarnaast kan het maken van een vast rooster de werkdruk flink verlagen, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn. Ook wil de bond af van zogeheten beschikbaarheidsdiensten, zegt ze.
Volgens FNV willen de werkgevers deze voorstellen niet eens bespreken. Ondertussen hebben de werkgevers wel aangeboden een onderzoek te doen naar roostersystemen. Ook ligt er een relatief gunstig loonbod op tafel met daarin een loonstijging van 3,5 procent over anderhalf jaar en een verhoging van de eindejaarsuitkering.
Toch is dat niet voldoende, vindt FNV. "Het gaat ons niet om het loonbod. Het gaat ons echt om concrete maatregelen om de werkdruk te verlagen", zegt Van Leiden.
Werkgevers erkennen wel dat er een hoge werkdruk wordt ervaren en dit stond ook prominent op de agenda tijdens de cao-onderhandelingen, stelt brancheorganisatie BK in een bericht op hun website. Maar volgens BK is dat niet een probleem dat via de cao opgelost kan worden.

Vervelend voor ouders
De aangekondigde stakingen zijn vervelend voor ouders die hun kind tijdens de lockdown ook al niet naar de opvang konden brengen. Dat begrijpt FNV ook, maar toch wil de bond de acties doorzetten.
"Ik denk dat ouders er uiteindelijk geen belang bij hebben dat de werkdruk zo hoog blijft. Omdat daarmee steeds meer medewerkers de kinderopvang gaan verlaten", zegt Van Leiden. Daardoor krijgen kinderen ook iedere keer te maken met nieuwe medewerkers en dat is uiteindelijk niet goed voor de kwaliteit van de opvang en dus voor het kind, zegt ze.
Vandaag komen kinderopvangmedewerkers samen in Nieuwegein om te bepalen hoe er gestaakt gaat worden. Naast werkonderbrekingen van hele dagen liggen er ook stiptheidsacties en werkonderbrekingen van een paar uur op tafel.