Ga naar de inhoud
Nieuwe klant

VDL Nedcar in zee met elektrisch automerk Canoo

Mede-oprichter Ulrich Kranz van Canoo met zijn eerste auto op een autobeurs in Los Angeles. Beeld © ANP Foto

De Limburgse autobouwer VDL Nedcar gaat vanaf 2022 elektrische auto's bouwen voor de Amerikaanse startup Canoo. Het contract loopt in ieder geval tot 2028.

Dat maakte VDL vandaag bekend. 

Drie verschillende voertuigen

De eerste auto's moeten in het vierde kwartaal van 2022 van de band afrollen; zo'n 1000 stuks. Voor 2023 staat een productie van 15.000 Canoo-auto's op de planning. De voertuigen zullen naar alle waarschijnlijkheid op het fabrieksterrein in Born worden gebouwd. 

Canoo is gevestigd in de Amerikaanse staat Californië en wil de komende jaren in ieder geval drie verschillende elektrische voertuigen op de markt brengen. De eerste daarvan is de Lifestyle Vehicle, die ook in Limburg gebouwd zal gaan worden. Daarnaast heeft de startup nog een bestelbusje en pick-uptruck in gedachten.

BMW
Lees ook:
BMW stopt met maken Mini's bij Nedcar: 4600 banen op de tocht

"VDL Nedcar is dé juiste partner", stelt Canoo-topman Tony Aquila in het persbericht. "Ze overtroffen de concurrentie en bouwen producten van hoge kwaliteit voor toonaangevende merken. Deze samenwerking positioneert ons ook sterk voor onze geografische expansie in Europa."

Op zoek naar geld

Canoo werd eind 2017 opgericht door, onder andere, oud-BMW-medewerkers. In 2020 voerde de startup nog gesprekken met Apple, schrijft The Verge. Apple zou met name geïnteresseerd zijn in het 'platform' dat Canoo ontwikkeld heeft; een soort skateboard dat van onderop opgebouwd kan worden met verschillende modules.

Canoo zelf was voornamelijk op zoek naar geld. Dat vond het uiteindelijk eind vorig jaar bij het zogenoemde 'blank check fund' Hennessy Capital Acquisition Corp. IV. Dat is een lege vennootschap die wordt opgezet, puur met als doel een ander bedrijf over te nemen dat kennis van en ervaring met een bepaalde branche in huis heeft.

VDL
Lees ook:
VDL Nedcar: opgestaan uit de dood, maar het rommelt weer

Voorkomen dat productie stilvalt

De opdracht komt voor VDL niet ongelegen. Het bedrijf maakt nu nog auto's in opdracht van BMW, maar het Duitse bedrijf liet afgelopen oktober weten dit jaar minder auto's te willen bestellen. Het besluit betekent dat er 750 banen verloren gaan, waarvan 150 vast. 

Eerder was al bekend geworden dat er na 2023 helemaal geen Mini's en BMW X1's meer van de band rollen in Born. VDL moest dus naarstig op zoek naar nieuwe opdrachtgevers, om te voorkomen dat de hele productie stil zou komen te vallen.

Nieuwe toekomst

"De samenwerking met Canoo is geweldig nieuws voor onze medewerkers in Born", zegt directeur John van Soerland. "Deze samenwerking biedt perspectief, is de eerste stap naar een nieuwe toekomst voor VDL Nedcar."

Naast Canoo zegt VDL ook nog gesprekken te voeren met andere geïnteresseerde partijen over de productie van auto's.