Samen 32.000 accommodaties

Roompot en Landal willen fuseren tot Europese vakantiereus

17 juni 2021 17:09 Aangepast: 29 november 2021 16:43
Vakantiehuisjes van Landal op het strand van Hoek van Holland. Beeld © ANP Foto

Roompot en Landal Greenparks willen samen uitgroeien tot de grootste verhuurder van vakantiehuisjes in Europa. Om dat te bereiken neemt Roompot alle activiteiten van Landal over van de Amerikaanse investeerder Platinum Equity.

Dat hebben beide partijen donderdag bekendgemaakt, zonder daarbij financiële details te geven. De overname moet nog worden goedgekeurd door Europese toezichthouders om te voorkomen dat er een te dominante speler ontstaat.

Ongeveer even groot

Beide vakantiehuisjesuitbaters zijn vergelijkbaar qua grootte. Zowel Roompot als Landal behaalde vorig jaar een omzet van ongeveer 400 miljoen euro, maar in de manier waarop ze dat voor elkaar kregen verschillen ze van elkaar.

Zo zijn de 2100 medewerkers van de 214 vakantieparken van Roompot in vijf landen goed voor dan 17.000 vakantieaccommodaties en dertien miljoen overnachtingen. Dit terwijl Landal met 3000 mensen op 120 parken en 15.000 vakantieaccommodaties in negen landen ruim elf miljoen overnachtingen boekte.

Doordat beide partijen zich richten op verschillende landen vullen beide bedrijven elkaar goed aan, zeggen ze. De directies van Roompot en Landal GreenParks zeggen enthousiast te zijn om aan de uitbouw van deze pan-Europese organisatie te werken die samen dus zo’n driehonderd parken.

Beide merken blijven

Het nieuwe bedrijf zal worden geleid door Roompot-topman Jurgen van Cutsem. De nieuwe organisatie zal meerdere kantoren in Nederland tellen en via regionale kantoren in het buitenland vertegenwoordigd zijn. De merken Roompot en Landal blijven voorlopig naast elkaar bestaan.

Roompot is sinds kort in handen van KKR. De Amerikaanse investeringsmaatschappij nam het van oorsprong Zeeuwse Roompot vorig jaar over van de Franse investeerder PAI Partners voor een niet nader genoemd bedrag.

Consolidatie

Jos Klerx, sectormanager horeca, recreatie en toerisme bij de Rabobank, kijkt 'totaal niet' op van de aangekondigde overname. "Je ziet dat de vakantieparkenmarkt aan het consolideren is. Je ziet meerdere overname in zowel Nederland als in Europa. Daar past deze overname prima in."

Vanwege de coronacrisis hebben vakantieparken het drukker dan ooit. Maar volgens Klerx hadden vakantieparken de laatste jaren sowieso al het tij mee. "We zien jaar-op-jaar een groei van het aantal overnachtingen. Onze outlook voor vakantieparken is nog positief de komende jaren."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van