Huishoudens die een nieuwe cv-ketel willen die op gas draait, kunnen vanaf 2025 niet meer bij energiebedrijf Eneco terecht met hun vraag. Het bedrijf wil zo snel mogelijk van het gas af, bij zichzelf en bij klanten. "Er is geen planeet B."
Het bedrijf geeft zichzelf tot 2035 om klimaatneutraal te worden, in een plan dat One Planet is genoemd. Dat is 15 jaar eerder dan het doel dat is afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs.
Het plan houdt in dat het bedrijf ervoor wil zorgen dat zowel bij het opwekken van energie als het verbruik ervan door hun klanten geen CO2 meer uitgestoten wordt.
Op dit moment is het bedrijf samen met zijn klanten goed voor een uitstoot van bijna 14 megaton CO2 op jaarbasis. Ter vergelijking: oliereus Shell is verantwoordelijk voor 550 megaton CO2-uitstoot.

Eneco wil meer duurzame energie opwekken, zoals zonne- en windenergie. De komende vier jaar wil Eneco de productie van duurzame energie al verdubbelen en daarna verder opvoeren.
Miljoenen huishoudens
Tegelijkertijd wil Eneco van het gas af. Daar geeft het zichzelf tot 2035 voor. Als eerste stap stopt het energiebedrijf met de verkoop van cv-ketels die draaien op gas aan particulieren.
Vervelend nieuws voor de 2,4 miljoen Nederlandse en 1 miljoen Belgische huishoudens die klant zijn bij Eneco. Als hun cv-ketel vervangen moet worden na 2025, moeten zij overstappen van leverancier of een warmtepomp installeren. Maar niet ieder huis is daar geschikt voor.

Een andere oplossing is overstappen op stadsverwarming, want daar wil Eneco ook vol op inzetten. In 2035 wil het bedrijf meer dan 300.000 huizen aangesloten hebben op stadswarmte of zogeheten warmte-koude-opslagsystemen.
Centrales ombouwen of sluiten
Eneco zelf moet ook aan de slag, want een deel van hun centrales draait ook nog op gas. Bij het opwekken van energie komt overigens maar zo’n 10 procent CO2 vrij van de totale uitstoot van het bedrijf. Om dit naar nul te brengen met het ombouwen of sluiten van centrales, neemt het bedrijf tot 2035 de tijd.
Om het plan uit te voeren, trekt het bedrijf tot en met 2025 alvast 2 miljard euro uit. En ook daarna verwacht Eneco soortgelijke bedragen te investeren in de omslag. Het bedrijf handelt namelijk niet uit idealisme, aldus ceo As Tempelman. "Wij geloven dat 'business for good', ook 'good for business' is", zegt hij.

Het is wel hoog tijd voor actie, aldus de ceo. "In ons hart weten we het allemaal, er is geen planeet B." Hij hoopt dat het voorbeeld van Eneco ook door anderen gevolgd zal worden en doet daarbij ook een oproep aan Den Haag.
Zwaardere belasting op gasverbruik
Nederland loopt achter op het halen van de klimaatdoelen van Parijs en een nieuw kabinet moet dus hardere doelen stellen. Een verbod op de verkoop van gasgestookte cv-ketels zou daarbij al helpen, aldus Eneco in een verlanglijstje aan het nieuwe kabinet.
Om huishoudens financieel te helpen, stelt het bedrijf verder voor om het verbruik van gas zwaarder te belasten en elektriciteit juist minder zwaar. Huishoudens zouden verder een belastingkorting moeten krijgen om te compenseren voor de hogere energierekening vanwege de energiebelasting.