Licentiehouder failliet

Doorstart stormparaplu Senz mislukt, derde poging moet slagen

15 juni 2021 14:59 Aangepast: 16 juni 2021 11:32
Het bedrijf achter de doorstart van stormparaplu Senz is failliet. Beeld © ANP

Het bedrijf dat drie jaar geleden een doorstart maakte met de innovatieve stormparaplu Senz is failliet. Daarnaast wil de curator van het eerste faillissement geld zien van de ondernemer, die destijds de doorstart maakte.

Omdat de doorstart is uitgelopen op een mislukking, wordt de productie en verkoop van de stormparaplu tegenwoordig verzorgd door een nieuw bedrijf. "De voormalige licentiehouder is opgehouden te bestaan, maar het merk is nu weer in handen van een zeer ervaren partij", aldus Senz-oprichter Gerard Kool.

Innovatieve paraplu

Senz werd in 2006 opgericht door drie studenten uit Delft. Ze brachten een innovatief vormgegeven paraplu op de markt die beter bestand zou zijn tegen storm en wind. Het bedrijf bouwde een succesvol imago op dankzij een reeks ontwerpprijzen, positieve mediaverhalen en succesvolle crowdfunding.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Succesvolle' paraplumaker Senz leed jarenlang verliezen

In werkelijkheid leed Senz jarenlang flinke verliezen. In de zomer van 2018 ging het belangrijkste onderdeel van het bedrijf failliet.

Slimmigheidje

Interim-manager Peter Albrecht maakte vervolgens een doorstart. Daarbij profiteerden hij en de oprichters van een slimmigheidje. De oprichters hadden de intellectuele eigendomsrechten namelijk in een ander bedrijfje ondergebracht, dat buiten het faillissement was gebleven.

Dit bedrijf, Senz Technologies, wilde de licentie voor de productie en verkoop van de paraplu's alleen aan Albrecht geven. Daardoor moest curator Henri Bentfort voor de doorstart wel met hem in zee gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Curator verwacht doorstart paraplumaker Senz

Nieuw faillissement

Nu, tweeënhalf jaar later, blijkt die doorstart dus geen succes te zijn geworden. Volgens het Centraal Insolventieregister is de doorstarter Senz International van Albrecht op 8 juni failliet verklaard.

Volgens curator Caroline de Weerdt heeft het bedrijf faillissement moeten aanvragen omdat het de licentie voor de stormparaplu's is kwijtgeraakt. "Zonder licentie kon het bedrijf niets meer, terwijl de kosten wel doorliepen en er schulden waren."

Licentie kwijt

Het kwijtraken van de licentie blijkt samen te vallen met het moment dat de bedrijfsoprichters weer de controle kregen over Senz Technologies, dat de intellectuele eigendomsrechten bezit. Albrecht maakte daar in 2019 als bestuurder plaats voor een externe jurist. Afgelopen herfst nam oprichter Gerard Kool de touwtjes weer in handen.

Senz Technologies gunde de licentie voor het maken van de stormparaplu's inmiddels aan een ander bedrijf. Nieuwe partner is 4AllWeatherUmbrella’s, onderdeel van het Brabantse WLM, dat al drie generaties koffers en tassen verkoopt.

Rechtszaak rond licentie

"Wij zijn een familiebedrijf dat al sinds 1952 actief is, en sinds 1984 ook in paraplu’s zit", zegt directeur Ingrid Verschueren-Willemen van WLM. "Wij hebben dus helemaal niets met Albrecht en Senz International te maken, en willen dat ook niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doorstart voor maker stormparaplu's: 'Wij gaan Senz redden'

Volgens Verschueren probeerde Albrecht nog met een rechtszaak te voorkomen dat hij de licentie kwijtraakte, maar verloor hij die eind vorig jaar.

"Sindsdien zijn wij bezig om vanaf nul de zaak weer op de rit te zetten. Dat gaat goed; De Bijenkorf en andere partijen hebben de paraplu gelijk weer opgenomen", zegt zij. "Onze klanten hebben helemaal geen interesse voor wat er zich heeft afgespeeld; die willen gewoon de Senz-paraplu. Dat geldt al helemaal voor de consument. Senz gaat dus gewoon door."

27.500 euro verdwenen

Naast de problematische doorstart, blijkt ook het faillissement uit 2018 nog steeds niet te zijn afgewikkeld. Curator Henri Bentfort bevestigt dat hij onlangs de licentiegever Senz Technologies en bestuurder Albrecht voor de rechter heeft gesleept, omdat er ruim 27.500 euro bij het bedrijf zou zijn verdwenen.

"Ik zag dat dat bedrag vlak voor het faillissement ten onrechte naar licentiegever Senz Technologies is overgemaakt", licht Bentfort toe. "Dat geld moet terug, wie het ook betaalt; Senz Technologies of Albrecht. Hij was daar destijds bestuurder, en had niet mogen meewerken aan die transactie. Zij zijn dat niet met mij eens, daarom ben ik nu de procedure gestart."

Geen schikking

Bestuurder Kool van Senz Technologies wil niet inhoudelijk op de claim van de curator ingaan. "Wij wilden de zaak wel schikken, maar de curator is vasthoudend en wil blijkbaar het onderste uit de kan. De afgelopen jaren waren roerig, maar ik ben hartstikke blij dat het merk nu weer onder goed beheer is. Ik verwacht dat we ook dit kunnen oplossen.”

Albrecht reageerde niet op verzoeken om een toelichting.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van