Ga naar de inhoud
6 ton per jaar aan privédetectives

IKEA krijgt 1 miljoen boete in Frankrijk voor bespioneren personeel

Ikea bekeek onder meer hoe medewerkers zich een dure auto konden veroorloven. Beeld © Getty

IKEA heeft in Frankrijk een boete van 1 miljoen euro gekregen omdat het eigen medewerkers bespioneerde. De directeur krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf.

De Franse tak van het Zweedse meubelconcern is schuldig bevonden aan het inbreuk maken op de privacy van medewerkers.

Dat gebeurde door de gegevens van hun bankrekeningen te bekijken en soms nepmedewerkers te gebruiken om rapporten over personeel op te stellen, schrijft persbureau Reuters.

Ikea
Lees ook:
Ikea worstelt met online shoppen, klanten boos: 'Waar blijft mijn bestelling?'

Spionagesysteem

Volgens de Franse justitie runde IKEA een 'spionagesysteem'. Er werden privédetectives en politiemensen ingeschakeld om privégegevens over medewerkers en sollicitanten te verzamelen.

Daarnaast hebben agenten vertrouwelijke informatie doorgespeeld aan het bedrijf.

Een voormalig directeur, Jean-Louise Baillot, werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee jaar en het betalen van een boete van 50.000 euro.

IKEA
Lees ook:
IKEA stopt wereldwijd met papieren catalogus

Jarenlang

Bij de beschuldigingen van de Franse justitie ging het om de periode 2009-2012, maar de praktijken zouden begin deze eeuw al zijn begonnen. 

De manager die aan het hoofd stond van de afdeling risicomanagement, gaf tegenover de rechter toe dat er tussen de 530.000 en 630.000 euro per jaar aan het bespioneren van medewerkers werd uitgegeven, schrijft AP news.

Zij moesten onder meer uitzoeken hoe medewerkers zich dure nieuwe auto's konden veroorloven.

Ikea is ook schuldig bevonden aan het bespioneren van klanten die een conflict hadden met IKEA. Het bedrijf heeft verschillende managers ontslagen en het beleid gewijzigd. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief