Ga naar de inhoud
Gezondheidsrisico

Philips roept beademingsapparatuur terug: 'Mogelijk kankerverwekkend'

Philips-topman Van Houten Beeld © ANP

Philips haalt wereldwijd slaap- en ademhalingsapparatuur terug vanwege een risico voor de gezondheid. Patiënten kunnen door gebruik van de apparaten onder andere last krijgen van ademhalingsproblemen, ontstekingen en mogelijk zelfs giftige en kankerverwekkende stoffen binnenkrijgen. 

Philips heeft op basis van testen vastgesteld dat er mogelijke risico’s zijn voor gebruikers van de apparaten. Ze kunnen kleine stukjes afbrokkelend schuim dat wordt gebruikt om het geluid van de apparaten te dempen inademen of inslikken, stelt het bedrijf in een persbericht

Mogelijk giftig en kankerverwekkend

"De mogelijke risico's van blootstelling aan schuimdeeltjes zijn onder meer hoofdpijn, irritatie, ontstekingen, ademhalingsproblemen", zegt Philips. Ook kan het schuim mogelijk giftig en kankerverwekkend zijn, schrijft het bedrijf. 

Philips zet nog eens 250 miljoen euro opzij voor de nieuwe terugroepactie. In het eerste kwartaal werd er ook al 250 miljoen euro voor de kwestie gereserveerd.

Philips
Lees meer:
Philips lijdt 34 miljoen euro verlies door terugroepactie

Ook schadelijke gassen

Het schuim kan niet alleen afbrokkelen, er kunnen ook schadelijke gassen uit vrijkomen die eveneens gevolgen kunnen hebben voor gebruikers, stelt Philips. 

"De mogelijke risico's van blootstelling aan chemische stoffen als gevolg van het vrijkomen van gassen zijn onder meer hoofdpijn, irritatie, overgevoeligheid, misselijkheid/braken, en mogelijk toxische en carcinogene effecten", zegt het bedrijf daarover.

Meldingen over blootstelling

Philips heeft geen meldingen binnengekregen van patiënten over gevolgen van blootstelling aan chemische stoffen. Over gevolgen aan blootstelling aan afbrokkelend schuim kreeg het bedrijf die meldingen wel. Volgens Philips zijn er tot nu toe geen mensen overleden als gevolg van de problemen.  

Het schuim zit in bepaalde Philips Bi-Level Positive Airway Pressure (Bi-Level PAP) apparaten, Continous Positive Airway Pressure (CPAP) apparaten en beademingsapparaten. Op een speciale pagina van het bedrijf worden alle getroffen apparaten op een rij gezet

ASML,
Lees meer:
ASML, TSMC, NXP: tien keer meer waard dan ex-moederbedrijf Philips

Miljoenen apparaten

Volgens de gegevens van Philips zijn er wereldwijd 3 miljoen tot 4 miljoen apparaten in omloop. Ook in Nederland zijn de apparaten voor thuisgebruik in omloop om slaapapneu tegen te gaan. Aantallen kon een woordvoerder van Philips niet exact geven.

"We betreuren ten zeerste de bezorgdheid en het ongemak dat patiënten, die gebruik maken van de betrokken apparaten zullen ondervinden als gevolg van deze proactieve maatregelen die we vandaag aankondigen om de veiligheid van patiënten te waarborgen," zegt Philips-topman Frans van Houten in het persbericht. 

Stop met gebruik, vind alternatief 

Patiënten die de apparaten gebruiken wordt geadviseerd direct te stoppen met het gebruik van het apparaat en een alternatief te vinden. Als dat niet kan, dan adviseert Philips in overleg met een arts te bepalen of het blijven gebruiken van het apparaat opweegt tegen de risico's. 

Philips zal het huidige geluiddempende schuim vervangen door een nieuw materiaal. 

Beleggers zijn niet blij met de voortslepende kwestie. Op moment van schrijven staat het aandeel Philips zo'n 4 procent lager. 

Hoe Philips stap voor stap uit je huishouden is verdwenen

02:59
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief