Energietransitie

'Shell wil weg uit grootste olie- en gasveld VS'

14 juni 2021 12:15 Aangepast: 14 juni 2021 13:46
Fracking in de Verenigde Staten. Beeld © Getty

Shell zou haar belang in het grootste olie- en gasveld van de Verenigde Staten af willen stoten. Het gaat om het Permian-veld in de staten Texas en New Mexico, waar dagelijks 4 miljoen vaten olie worden geproduceerd.

Dat meldt persbureau Reuters. Het totale Permian-veld heeft een oppervlakte van bijna vier keer dat van heel Nederland en is goed voor 40 procent van de olie- en gasproductie van de VS. Door dit veld kan het land olie en gas exporteren.

Shell exploiteert net als andere oliebedrijven als Chevron en Exxon een deel van het veld. Dat deel is goed voor 6 procent van de olie- en gasproductie van Shell. Het belang zou 10 miljard dollar (8,25 miljard euro) waard zijn.

Onverwacht

Een vertrek van het Permian-veld zou een onverwachte stap zijn voor Shell. Shell wil er zelf niets over kwijt. Mogelijk heeft de uitspraak van de rechter bijna drie weken geleden er mee te maken.

De rechtbank van Den Haag verplichtte Shell toen sneller werk te maken van de verlaging van de CO2-uitstoot van het bedrijf. Om dat te bereiken moet Shell bijvoorbeeld meer investeren in CO2-neutrale energiewinning, de uitstoot van eigen fabrieken verlagen, klanten aansporen dat ook te doen en minder geld steken in olie- en gaswinning.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechter: Shell 'kan en moet' CO2-uitstoot fors terugdringen

Permian belangrijk voor Shell

Het Permian-veld werd in de strategie van Shell eind vorig jaar nog bestempeld tot een van de negen 'core'-regio's van het bedrijf. In die gebieden - waar ook onder meer de Noordzee en gebieden in de Golf van Mexico, Nigeria en Oman onder vallen - verdient Shell 80 procent van haar inkomsten.

Concrete plannen over hoe Shell tot 2030 de CO2-uitstoot versneld gaat verlagen zijn nog niet duidelijk. Het bedrijf heeft tot 26 augustus de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Shell-ceo Van Beurden 'teleurgesteld' over CO2-vonnis rechtbank

Fracking

In het Permian-bassin wordt olie en gas door middel van 'fracking' geproduceerd. In het Nederlands heet dat schalieolie en -gas. Deze nog vrij nieuwe vorm van oliewinning heeft in de afgelopen jaren de productiecapaciteit van de VS sterk verhoogd.

Kritiek van milieuorganisaties is dat door deze manier van olie- en gaswinning het milieu extra wordt beschadigd. Met fracking wordt er water met chemicaliën onder hoge druk in het gesteente gespoten. Dat gesteente breekt waarna olie en gas vrijkomen. In Europa wordt deze manier van energiewinning niet toegepast.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van