Ga naar de inhoud
In kiem gesmoord

Nederlandse dochter van financieringsreus Greensill failliet

Greensill Netherlands telde slechts één werknemer. Beeld © ANP

De gevolgen van de ondergang van Greensill hebben ook Nederland bereikt. De gevallen financieringsgigant richtte begin vorig jaar een Nederlands bedrijfje op, dat door het debacle nooit tot volle wasdom kon komen. Nu is het failliet.

Dat blijkt uit het onlangs door curator Nienke Bobbert gepubliceerde eerste faillissementsverslag van het bedrijfje. De gevolgen voor de werkgelegenheid vallen mee; bij het bedrijf werkte slechts één werknemer.

Jonge dochter

Greensill Netherlands werd in februari 2020 opgericht, met het doel om financiële diensten te verlenen aan de belangrijkste tak van het concern, in Groot-Brittannië.

Het Nederlandse bedrijfje werd vanuit Londen bestuurd door 54-jarige Alastair Eadie, de financieel directeur van die tak. Ook trustmaatschappij Intertrust fungeerde zeven maanden als bestuurder.

Branchevereniging
Lees ook:
Branchevereniging trustkantoren juicht strenger toezicht toe

Kaartenhuis

Greensill is de financieringsgigant, die in 2011 werd opgericht door de Australische zakenman Lex Greensill en in ruil voor onderpanden miljarden aan financieringen aan bedrijven verschafte. Het bedrijf groeide jarenlang explosief, maar zakte in maart als een kaartenhuis ineen nadat financiers en kredietverzekeraars twijfels kregen.

Belangrijke bedrijfsonderdelen in Groot-Brittannië en Australië kregen uitstel van betaling, en de Duitse toezichthouder BaFin vroeg het faillissement van de Duitse dochter aan. Zowel in Groot-Brittannië als Duitsland lopen onderzoeken naar fraude.

Uitstel van betaling

De surseance in Groot-Brittannië blijkt de rechtstreekse oorzaak te zijn van het faillissement van de Nederlandse vennootschap. Die is volledig in handen van een Brits zusterbedrijf dat financiële diensten verleende aan moederbedrijf Greensill Capital UK.

Van deze twee Britse bedrijven is 'Greensill Netherlands financieel volledig afhankelijk', schrijft curator Nienke Bobbert in haar onlangs verschenen verslag. Doordat die bedrijven uitstel van betaling hebben gekregen, 'is ook Greensill niet langer in staat haar schulden te voldoen'.  Daarom is op eigen verzoek het faillissement uitgesproken.

Niet van de grond

De gevolgen daarvan lijken beperkt, ook omdat Greensill Netherlands nog maar nauwelijks van de grond was gekomen. "De activiteiten waren eind vorig jaar al gestaakt", noteert Bobbert. Volgens het verslag heeft het bedrijf een bescheiden schuld, van zo'n 125.000 euro.

Daarmee wijkt Greensill af van bijvoorbeeld het financiële schandaal rond de Italiaanse zuivelgigant Parmalat uit 2004, waarbij Nederlandse vennootschappen waren gebruikt om miljarden euro's aan te trekken.

Wendy
Lees ook:
Wendy van Dijk heeft nog niet afgerekend met de curator van Disq

De kans dat de schuld wordt terugbetaald, is klein. De curator trof in de failliete boedel geen bedrijfsmiddelen of onroerende zaken aan. Wel heeft het vehikel nog ruim 88.000 euro tegoed van Britse Greensill-onderdelen.

Bobbert probeert daarvan nog iets bij de bewindvoerders van de Britse tak te incasseren, maar heeft daarover geen hoge verwachtingen. "In hoeverre nog voldoening van deze vorderingen kan worden verwacht, is onduidelijk", schrijft zij.

Gevolgen

Eerder bleek dat de ondergang van Greensill wel ingrijpende gevolgen kan hebben voor de Duitse tak van het Nederlandse ING. De tegoeden van klanten van het Duitse Greensill Bank worden namelijk deels gedekt door een depositogarantiestelsel, dat gefinancierd wordt door alle Duitse banken.

Ook vermogende Nederlanders die investeerden in aan Greensill gelieerde financiële producten van Credit Suisse kunnen een flinke scheur in de broek oplopen. Volgens De Telegraaf verkocht de Zwitserse bank die producten ook in Nederland.