Én hogere prijzen

Tot ver in 2022 is het langer wachten op AED's, computers en gameconsoles

07 juni 2021 16:30 Aangepast: 07 juni 2021 16:50
In auto's zitten ook veel kunststof onderdelen. Als er een tekort is, ligt de productie stil. Beeld © Getty

De vraag naar auto's, computers en andere producten waar kunststoffen en chips in zitten, herstelt na corona veel sneller dan producenten hadden verwacht. Daardoor zul je tot ver in volgend jaar langer moeten wachten op sommige producten én je zult soms meer moeten betalen.

Dat schrijft econoom Edse Dantuma van ING in een rapport. Vorig jaar maakte de industrie in Nederland ruim 4 procent minder producten; dit jaar herstelt dat volledig tot het niveau van vóór corona.

Maar dat herstel had nog veel groter kunnen zijn, als producenten aan genoeg onderdelen zouden kunnen komen, aldus Dantuma. "Zoals chips, elektronicacomponenten, plastics en bepaalde soorten staal."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Topman Intel: chiptekort gaat nog jaren duren

Langer wachten

Dat is allemaal vervelend voor consumenten. Je moet niet alleen langer wachten op je nieuwe auto, je laptop of je gameconsole, maar ook op heel wat andere producten, waar chips, metalen, kunststoffen of hout in zitten. En dat zijn er nogal wat.

Hoe meer compomenten er in een product zitten, hoe groter de kans dat er een tekort is aan één van die onderdelen, zegt Dantuma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Samsung: 'Chiptekorten raken ook productie tv's en witgoed'

Én meer betalen

En daarmee is de ellende niet compleet. Producenten hebben door de tekorten aan al die producten te maken met hogere prijzen en uiteindelijk zullen ze die willen doorberekenen. Consumenten krijgen dat dus ook nog voor hun kiezen, al zal dat niet van de ene op de andere dag zijn.

"De prijzen kunnen vaak niet meteen worden verhoogd, mede omdat er langlopende contracten zijn afgesloten en die kun je meestal niet zomaar aanpassen", aldus Dantuma. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Productie MacBooks en iPads vertraagd door tekort aan onderdelen'

'Prijzen stijgen voorlopig nog'

Om een idee te geven van prijsstijgingen: metalen zijn sinds juli ruim 16 procent duurder geworden en chemische producten sinds mei vorig jaar met bijna de helft in prijs gestegen. 

"Maar met hoeveel prijzen van consumentenproducten zullen stijgen is moeilijk te zeggen, dat verschilt per product en in welke mate distributeurs en winkels hun prijzen ook weer verhogen", zegt Dantuma. "Maar de inkoopprijzen voor de industrie blijven voorlopig nog verder stijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Voorraden zeldzame metalen nodig voor veiligstellen energietransitie'

Auto's, AED's

Dat er tekorten zijn aan chips, waardoor autoproducenten en makers van vrachtwagens soms de productie moeten stilleggen, bleek de afgelopen weken al. Maar daar blijft het niet bij, zegt Dantuma.

Zo maakt Philips minder AED's dan het bedrijf wil maken, door tekorten aan chips. Het duurt een tijd voordat nieuwe chipsfabrieken zijn gebouwd.

Verpakkingen

Autoproducenten worden dubbel getroffen: naast een chiptekort hebben ze te maken met een tekort aan kunststoffen die in auto's worden gebruikt.

En ook plastic voor verpakkingen wordt schaarser, aldus Dantuma.

Tekorten door corona

De tekorten ontstonden toen vorig jaar fabrikanten tijdens corona hun voorraden versneld afbouwden. Maar door corona trad er vervolgens een vertraging op in de toelevering van onder meer kunststoffen en metalen. Zo lagen fabrieken en containerschepen enige tijd stil.

De situatie werd verergerd doordat we meer thuiswerkten en we meer televisies, fitnessproducten en elektronische apparaten zoals (spel)computers gingen kopen.

Hamstergedrag stuwt de vraag extra op, en aanhoudende schaarste aan containers plus overbelaste havens zorgen nog eens voor logistieke problemen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van