Trendrapport

Meer versoepelingen, minder nieuwe webshops

04 juni 2021 16:04 Aangepast: 04 juni 2021 16:24
Beeld © Getty Images

Met het voortschrijden van het vaccinatieprogramma en de bijbehorende versoepelingen van de coronamaatregelen, neemt het aantal nieuwe webshops zienderogen af.

Dat blijkt uit het laatste trendrapport van de Kamer van Koophandel.

Groei vlakt af

In januari en februari 2020, toen er nog geen coronamaatregelen van kracht waren, startten er respectievelijk 2105 en 1987 nieuwe webwinkels. In maart dipte dat aantal naar 1710, om in de maanden erna alleen maar ruim boven de 2000 of zelfs 3000 uit te komen.

Mei 2021 had met 2052 nieuwe webwinkels het laagste aantal starters in coronatijd sinds maart 2020. De groei van vorig jaar begint daarmee af te vlakken.

Meer noodzaak dan droom

Joris Knoben, hoogleraar Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, ziet wel een verklaring voor de afvlakking. "Het starten van een webshop was in de corona-tijd een alternatief voor mensen die zonder werk zaten of wiens bedrijf gesloten was."

Nu de maatschappij steeds meer open gaat, verwacht hij dat de groei van het aantal webshops sterk zal afvlakken. "Voor veel mensen was dit meer noodzaak dan droom." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Webshop beginnen? 'De eerste jaren draai je verlies'

In totaal openden sinds januari vorig jaar 45.003 webshops hun virtuele deuren. 

In dezelfde periode gaven 16.617 webshophouders er de brui aan. In totaal kwamen er daarmee 28.386 webshops bij in 16 maanden tijd. 

Er de brui aan geven

De cijfers van de Kamer van Koophandel gaan terug tot juni 2019, toen van corona nog geen sprake was. In de periode juni 2019 tot en met december 2019 kwamen er 11.395 nieuwe webwinkels bij, en stopten 4941 (+6454).

In dezelfde periode een jaar later startten 18.971 webwinkels en trokken 7232 er de stekker uit (+11.739). In dat corona-halfjaar kwamen er dus bijna twee keer zoveel webshops bij als een jaar eerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een derde van door corona getroffen ondernemers verwacht meer uren te maken

Het totaal aantal startende bedrijven in mei was overigens 18.282, een stijging van 8 procent. Dat lijkt veel, stelt de Kamer van Koophandel, maar vorig jaar mei lag het aantal starters relatief laag. We zijn nu dus weer op het niveau pre-corona.

Lager aantal stoppers

Het aantal stoppers lag in mei net iets hoger dan in mei 2020. Opvallend, zegt de KvK, want in de afgelopen twee maanden lag het aantal bedrijven dat uit zichzelf stopte een stuk hoger. 

Knoben: "Er lijkt echt licht aan het einde van de tunnel te komen en dat verklaart ook de afname van het aantal stoppers. Bedrijven die zelf dachten de corona-tijd niet door te komen zijn veelal al gestopt. In het zicht van de haven zetten de bedrijven die nog niet gestopt zijn door."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van