Ga naar de inhoud
65 miljoen euro

Booking.com zwicht na kritiek op bonussen en betaalt coronasteun terug

Beeld © Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP

Reisbedrijf Booking.com betaalt de tientallen miljoenen euro's terug die het ontving aan coronasteun van de Nederlandse overheid. Dat doet het bedrijf na forse kritiek op de bonussen die Booking.com aan de top betaalt.

Die bonussen zijn gisteren goedgekeurd door de aandeelhouders van het bedrijf, dat een beursnotering in New York heeft. In totaal keert Booking.com voor 28 miljoen euro aan bonussen uit aan het personeel. 

Dat leverde een storm van kritiek op, omdat het bedrijf alleen met hulp van overheden het hoofd boven water kon houden tijdens de coronapandemie. In totaal toucheerde het bedrijf in 2020 ruim 100 miljoen aan overheidssteun. Aan dat bedrag droeg de Nederlandse belastingbetaler 65 miljoen euro bij via de zogeheten NOW-regeling. 

Booking:
Lees ook:
Booking: miljoenen aan staatssteun, en toch 28 miljoen bonus voor de top

"We hebben het debat in de Nederlandse samenleving van de afgelopen dagen op de voet gevolgd, nemen dit uiterst serieus, en hebben oog voor de gevoeligheid van dit onderwerp", reageert het bedrijf vandaag op de storm van kritiek. 

Het bedrijf stelt dat het altijd al van plan was om te kijken of de steun terugbetaald kon worden, maar vanwege de 'maatschappelijke vraag die ons nu gesteld wordt', haalt het bedrijf die beslissing naar voren. 

Toch ontslagronde

"We zijn de Nederlandse overheid dankbaar voor de steun om ons te helpen zo lang mogelijk banen te behouden en kijken ernaar uit om te blijven samenwerken met de overheid en al onze andere stakeholders", aldus Booking. Ondanks de steun zag het bedrijf zich in de zomer van vorig jaar overigens toch genoodzaakt om een kwart van het personeel te ontslaan. 

Booking.com
Augustus 2020:
Booking.com wil kwart personeel ontslaan, ook ontslagen in Nederland

Booking.com gaat overleggen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hoe het de steun gaat terugbetalen. Eerder vandaag heeft het bedrijf het ministerie al laten weten dat het de steun gaat terugbetalen.

Koolmees: 'Verstandige stap'

"Terecht en verstandig dat ze deze stap hebben gezet", reageert demissionair minister Wouter Koolmees (SZW, D66) op dat besluit. De Tweede Kamer wilde dat Booking.com de steun zou terugbetalen. Hoewel Koolmees liet weten flink gevloekt te hebben toen hij het nieuws hoorde, kon hij niets doen om het bedrijf te dwingen om de steun terug te betalen, liet hij de Kamer woensdag weten.