Onderzoek gestart

EU verdenkt Facebook van machtsmisbruik op advertentiemarkt

04 juni 2021 12:05 Aangepast: 04 juni 2021 14:42
Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging. Beeld © EPA

De Europese Commissie verdenkt de Amerikaanse techreus Facebook van het overtreden van mededingingsregels. Het bedrijf zou misbruik hebben gemaakt van de machtspositie die het heeft. Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) is een onderzoek gestart.

Het onderzoek draait om de 'Facebook Marktplaats', een advertentiedienst van het bedrijf voor particulieren en bedrijven. Facebook zou hier op een oneerlijke manier concurreren met bedrijven, vermoedt de Commissie.

Gerichter adverteren dan concurrentie

Het bedrijf weet namelijk heel erg veel van de bijna drie miljard mensen met een Facebook-profiel. Met deze data die het heeft verzameld, kan Facebook veel gerichter dan concurrenten mensen reclames voorschotelen, legt Vestager de verdenking uit. "In onze hedendaagse online economie mag data niet gebruikt worden op manieren die een eerlijk speelveld verstoren", aldus Vestager. 

Hiermee vergroot het bedrijf de kans dat klanten via deze advertenties iets kopen, in plaats van via advertenties van andere bedrijven, terwijl deze bedrijven Facebook juist betalen om hun advertentie aan gebruikers te laten zien. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook in vizier van Duitse mededingingsautoriteit

Daarnaast wordt onderzocht of Facebook de advertentieverkoop via 'Marktplaats' heeft gekoppeld aan het sociale netwerk. Dat alleen al zou een een overtreding zijn van Europese mededingingsregels volgens de Commissie. 

Als het onderzoek voldoende bewijs oplevert om overtreding van de Europese mededingingswetgeving te bewijzen, kan dat een leiden tot een flinke boete voor Facebook. In 2017 kreeg Google voor eenzelfde soort overtreding een boete van 2,4 miljard euro opgelegd

Geen deadline

Hoe lang het onderzoek gaat duren, is onbekend, want er zijn geen afspraken hoe lang het mag duren. Dat is omdat ieder onderzoek verschillend is en de Commissie zich niet wil vastleggen op een datum.

Daar komt nog bovenop dat er in het Verenigd Koninkrijk ook een onderzoek is gestart om te kijken of Facebook geen misbruik maakt van zijn dominantie positie in sociale media. De EU wil nauw samenwerken met de Competition and Markets Authority (CMA) die dit onderzoek in het VK doet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europese Commissie beschuldigt Apple van machtsmisbruik met App Store

Facebook was de enige Amerikaanse techreus waar de Commissie nog géén onderzoek naar deed vanwege de verdenking van misbruik van de machtspositie. Eerder startte Vestager onderzoeken naar Google, Amazon en Apple.

Reactie Facebook

Bij Facebook zien ze de onderzoeken met vertrouwen tegemoet, laat een woordvoerder weten aan RTL Z. Het bedrijf wijst erop dat er volop concurrentie van machtige partijen is op de online advertentiemarkt. "We zullen volop blijven meewerken aan de onderzoeken om aan te tonen dat deze nergens op slaan", laat de woordvoerder in een verklaring weten. 

Interview Margrethe Vestager: 'Als boetes niet werken, moeten we verder zoeken'

In een interview in 2019 met RTL Z dreigde Margrethe Vestager al met hardere maatregelen dan boetes, als deze niet zouden werken.
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van