'Onbehoorlijk bestuur'

Curatoren van Fortress-bedrijven willen miljoenen van vastgoedbaas Voerman

03 juni 2021 14:58 Aangepast: 03 juni 2021 15:14
Fortress-topman Roeland Voerman (midden) in 2013. Beeld © ANP

De curatoren van drie bankroete dochters van het Rotterdamse vastgoedconcern Fortress hebben topman Roeland Voerman aansprakelijk gesteld voor de schade, die waarschijnlijk in de tientallen miljoenen loopt. Volgens de curatoren was er bij de bedrijven sprake van onbehoorlijk bestuur.

Dat bevestigt curator Paul Peters tegenover RTL Z. Peters en zijn collega Carl Hamm zijn al jaren bezig met de afwikkeling van de faillissementen. In de betreffende bedrijven waren de Haarlemse kantoorkolos Oostpoort Centre, de Amsterdamse winkelboulevard Westpoort en een bedrijfsgebouw in Waalwijk ondergebracht.

Bank en bestuurders

Gisteren werd bekend dat de curatoren onlangs een rechtszaak wonnen van Rabobank, die daardoor ruim 4 miljoen euro aan ten onrechte geïnde huurinkomsten uit dit vastgoed moet terugbetalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rabobank benadeelde andere schuldeisers failliete vastgoedbedrijven Fortress

Nu blijkt dus dat de curatoren hun pijlen ook hebben gericht op de bestuurders van de bedrijven, die in 2014 failliet gingen. De Fortress-dochters werden direct of indirect - via andere bedrijfjes - bestuurd door Roeland Voerman.

Vastgoedbaas Voerman

Voerman ging rond 1995 aan de slag bij Fortress, dat in de jaren zeventig was opgericht door zijn vader Jan. Negen jaar later kreeg hij de leiding over het destijds bekende vastgoedconcern. Op het hoogtepunt in 2008 schatte zakenblad Quote hun vermogen op 150 miljoen euro.

In de jaren erna raakte Fortress, mede als gevolg van de krediet- en vastgoedcrisis en de overname van de voormalige vastgoedportefeuille van de Amsterdamse zakenman Erik de Vlieger, in verval. In 2014 gingen de drie eerder genoemde dochterbedrijven failliet.

Boekhoudplicht

Uit de meest recente faillissementsverslagen blijkt dat de curatoren vinden dat er sprake was van onbehoorlijk bestuur, in elk geval omdat niet voldaan zou zijn aan de boekhoudplicht.

Of de constructies waardoor Rabobank na het faillissement ten onrechte huurinkomsten naar zich kon toetrekken ook een rol spelen, is onzeker. Curator Peters zegt niet inhoudelijk op de zaak te kunnen ingaan.

Het Amsterdamse winkelcentrum Westpoort was ooit deel van de failliete bedrijven. Het Amsterdamse winkelcentrum Westpoort was ooit deel van de failliete bedrijven.

Tientallen miljoenen

Wel blijkt uit de faillissementsverslagen dat bestuurders onder wie Voerman door de curatoren al aansprakelijk zijn gesteld voor de schade in de boedels. Dat kan gaan om veel geld.

Volgens de drie verslagen diende namelijk alleen al de grootste schuldeiser Rabobank vorderingen in van afgerond 10 miljoen, 22 miljoen en 37 miljoen euro. Omdat mogelijk sprake is van dubbeltellingen, is niet zeker of deze bedragen volledig bij elkaar kunnen worden opgeteld.

Geen schikking

Vorig jaar onderhandelden de curatoren nog met Voerman over een schikking. Maar omdat er geen overeenstemming werd bereikt, stappen zij nu naar de rechtbank. Die moet de verwijten van de curatoren aan de bestuurders beoordelen.

De inmiddels 54-jarige Voerman reageerde niet op telefonische en gemailde verzoeken om een toelichting. Uit de verslagen blijkt dat hij ontkent aansprakelijk te zijn voor de schade.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van