Ga naar de inhoud
4 miljoen terugbetalen

Rabobank benadeelde andere schuldeisers failliete vastgoedbedrijven Fortress

Rabo moet huurinkomsten van onder meer de Haarlemse kantoorkolos Oostpoort Centre terugbetalen. Beeld © ANP

Rabobank moet ruim 4 miljoen euro betalen, omdat het ten onrechte huurinkomsten wist op te strijken van winkels en kantoren van drie failliete dochters van het Rotterdamse vastgoedconcern Fortress.

Volgens de curatoren die de faillissementen van de bedrijven afwikkelen en de Rotterdamse rechtbank maakte Rabobank zich door medewerking aan een truc schuldig aan onrechtmatig handelen, waardoor andere schuldeisers werden gedupeerd.

Vastgoed overgeheveld

Rabobank was een grote financier van het Rotterdamse vastgoedconcern Fortress, dat eind 2013 in de problemen raakte.

Bij drie dochterbedrijven werd met medewerking van de bank het vastgoed overgeheveld naar nieuwe bedrijven, terwijl een deel van de schulden bij de 'oude' bedrijven achterbleef. Zonder inkomsten uit het verschoven vastgoed gingen die bedrijven niet veel later failliet.

Dat lot trof de Fortress-dochters Koningsgracht, HTK Westpoort en Fortress Development, met respectievelijk een groot kantoorgebouw in Haarlem, een winkelcentrum in Amsterdam en een bedrijfspand in Waalwijk.

Schuldeisers benadeeld

Na jarenlang onderzoek oordeelden curatoren Carl Hamm en Paul Peters dat de failliete bedrijven en hun schuldeisers waren benadeeld door de overheveling van het vastgoed. Nadat zij geen overeenstemming bereikten met de bank, stapten de curatoren naar de rechter.

Dankzij de constructie was Rabobank onder meer in staat geweest om huurinkomsten voor het vastgoed te blijven incasseren. Volgens de curatoren had dat geld ten goede moeten komen aan de failliete bedrijven, zodat zij het onder alle schuldeisers hadden kunnen verdelen.

Miljoenen terugbetalen

Uit een gisteren openbaar geworden vonnis blijkt dat de Rotterdamse rechtbank het daarmee eens is. Door de huurinkomsten op deze manier uit de boedel te halen, zijn andere schuldeisers zoals bijvoorbeeld de Belastingdienst gedupeerd. 

Rabobank moet in totaal bijna 4 miljoen euro aan ten onrechte opgestreken huurinkomsten terugbetalen, plus de wettelijke rente over dat bedrag. Curator Peters zegt tevreden te zijn met de uitspraak. "Dit is een helder en terecht vonnis, waaraan we verder niet veel kunnen toevoegen."

Rabobank wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan en kan nog niet zeggen of ze in hoger beroep gaat. "Wij hebben kennis genomen van de uitspraak en zullen die bestuderen", aldus woordvoerder Eric Lagerwey. "Op basis daarvan besluiten wij of er eventueel juridische vervolgstappen worden genomen."