Wéér problemen

Boeing stopt tijdelijk met levering 787 Dreamliner: 'Een toestel moet veilig zijn'

28 mei 2021 16:11 Aangepast: 28 mei 2021 16:21
De levering van de 787 was juist in maart weer hervat. Beeld © Hector Retamal / AFP

De Amerikaanse vliegtuigproducent Boeing heeft de levering van 787 Dreamliners uitgesteld, schrijft de Wall Street Journal. Dat is het zoveelste probleem voor Boeing. De levering was net weer opgepakt, nadat het vijf maanden stil had gelegen.

En dat betekent opnieuw vertraging voor klanten, aldus de Wall Street Journal. De krant baseert zich op bronnen die bekend zijn met de situatie.

Er zouden onder meer elektrische problemen zijn, er is afval van vreemde voorwerpen in nieuwe toestellen aangetroffen. Deze informatie zou Boeing zelf hebben verstrekt aan de Federal Aviation Administration (FAA), de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten, volgens persbureau Reuters.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ramptoestel Boeing 737 MAX mag weer vliegen in EU

Paradepaardje van Boeing

Anderhalve week geleden vroegen de voorzitter van de Transportcommissie van het Huis van Afgevaardigden, Peter DeFazio, en Rick Larsen, die aan het hoofd staat van een subcommissie, gegevens op bij Boeing over problemen bij de 787 en de 737.

Boeing zegt dat er een vertraging is in de afleveringen op korte termijn. De fabrikant zegt samen te werken met de FAA en de gevraagde informatie te verstrekken. Samen met de 737 Max is de 787 het paradepaardje van Boeing. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeing 777 krijgt verplichte motorinspectie of blijft aan de grond

'Zorgwekkend'

Dit is serieus negatief nieuws, zegt Joris Melkert, luchtvaarteconoom aan de TU Delft. Hij noemt het 'zorgwekkend' dat Boeing de productie niet onder controle heeft.

"Je wilt dat een toestel altijd veilig is. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten zijn misschien extra streng. Als je kijkt naar wat er in het verleden is mis gegaan, is dat niet raar", aldus Melkert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegtuigruzie tussen EU en VS voorlopig beslecht: importheffingen opgeschort

737 MAX

Eerder stonden vliegtuigen van het type 737 MAX bijna twee jaar aan de grond. Dat was nadat kort achter elkaar twee 737 MAX-toestellen waren neergestort.

De oorzaak van die rampen bleek te liggen in een falend veiligheidssysteem, dat de neus van de vliegtuigen steeds omlaag drukte.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van