Man van 800 miljoen euro

Filantroop en investeerder Chris Oomen koopt ANP, vanwege 'maatschappelijke taak'

28 mei 2021 14:28 Aangepast: 28 mei 2021 16:38
Chris Oomen

Het Algemeen Nederlands Persbureau, beter bekend als het ANP, heeft een nieuwe eigenaar. Investeerder Chris Oomen koopt het bedrijf over van Talpa. Oomen is de voormalig topman van zorgverzekeraar DSW en een van de rijkste mensen van ons land.

Talpa (eigenaar van SBS, Radio 538 en Sky Radio) had het ANP sinds 2018 in handen. Het mediabedrijf van John de Mol wilde met het persbureau een eigen nieuwsmerk opzetten. Maar dat plan is van de baan. Volgens De Mol is het ANP 'een prachtig bedrijf', maar past het niet meer bij Talpa.

Het mediabedrijf van De Mol nam tientallen redacteuren aan, maar een journalistieke tak bleek niet levensvatbaar. Het bedrijf zet in op het SBS programma Hart van Nederland. Dat moet een '24/7 crossmediale nieuwsvoorziening' worden, liet het bedrijf eerder weten. Het ANP is daarbij niet meer nodig. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

John de Mol koopt persbureau ANP: 'Berichtgeving blijft onafhankelijk'

Maatschappelijke investeringen

Oomen zegt tegen RTL Z dat de koop 'maatschappelijk is ingegeven'. "Ik vind het van belang dat er in een democratie een onafhankelijke nieuwsbron is . Waar niet de overheid of mediabedrijven zelf de eigenaar van zijn", aldus de nieuwe eigenaar.

"ANP zat bij Talpa. Dat is natuurlijk een mediabedrijf dat altijd netjes de onafhankelijkheid heeft gegarandeerd. Maar het is nog beter te garanderen als het van een buitenstaander is."

Hoeveel de ondernemer voor ANP betaalt, is niet duidelijk. Wel dat hij genoeg geld achter de hand heeft. Volgens zakenblad Quote heeft hij een vermogen van 800 miljoen euro. Daarmee behoort hij tot de rijkste mensen van ons land.

Optiver en DSW

Oomen werd rijk met beleggen. In 1986 richtte hij beurshandelshuis Optiver op. Daarna was hij de topman van zorgverzekeraar DSW. Twee jaar geleden nam hij daar afscheid. Al het geld dat hij bij de verzekeraar verdiende, gaf hij aan goede doelen en verschillende instellingen.

Sinds zijn vertrek is hij bezig met maatschappelijke investeringen. Zo deed hij bijvoorbeeld (tevergeefs) een bod op het Haagse ziekenhuis Bronovo.

Geen ontslagen

Of Talpa winst of verlies maakt op de deal is niet duidelijk. Wel dat de verkoop geen gevolgen heeft voor het personeel. De huidige directie blijft zitten en er is geen aanleiding voor een sanering.

Directeur Martijn Bennis is blij met de nieuwe eigenaar. "Het is voor ons heel positief dat Oomen zelf heeft aangegeven het ANP nooit te willen verkopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Moreel kompas in verzekeringsland: voormalig DSW-man Chris Oomen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van