Tientallen miljoenen aan staatssteun aannemen en dan toch de top van je bedrijf 28 miljoen euro aan bonussen uitkeren. Booking.com paste de bonusregels aan, om dit mogelijk te maken. Het is niet de eerste keer dat Booking.com onder vuur ligt vanwege de steun die het kreeg.
Niet alleen de bonussen voor de top zijn verzekerd door de aanpassing. Uit documenten die het bedrijf publiceerde in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering op 3 juni blijkt dat ook de bonussen voor het reguliere personeel op peil blijven.
Het management in Amsterdam zag het vaste salaris dalen met 20 procent. Maar de medewerkers op het hoofdkantoor in Amsterdam ontvingen, ondanks de slechte financiële resultaten, gemiddeld 80 procent van hun maximale bonus, zo zocht NRC uit.
Slechte resultaten, maar bonus voor iedereen
Booking.com is grootgebruiker geweest van de eerste ronde staatssteun, onder de zogenoemde NOW-regeling. Die werd vorig jaar in het leven geroepen om bedrijven die hard geraakt waren door de coronacrisis te ondersteunen en baanverlies te beperken.
Het platform waarop mensen wereldwijd overnachtingen kunnen boeken, is hard geraakt door de pandemie. Het ontving afgelopen jaar ruim 100 miljoen aan staatssteun waarvan 65 miljoen van de Nederlandse overheid.
In 2019 nog 4,9 miljard dollar winst
Wat bleek echter eerder al, Booking Holding, het moederbedrijf achter Booking.com, kocht vorig jaar voor 8 miljard dollar aan eigen aandelen in.
Er was dus geld. Bovendien behaalde het bedrijf over 2019 een nettowinst van 4,9 miljard dollar, op een omzet van 15 miljard. Een enorme winstmarge. Dit stootte veel mensen tegen het zere been.

Steun en alsnog ontslagen
Ook toen bleek dat drie maanden nadat het bedrijf de steun ontving het alsnog ging reorganiseren. Bijna een kwart van de medewerkers van Booking Holdings verloor z'n baan. In Amsterdam ging het om zo'n duizend mensen.
Na felle kritiek bij de eerste aanvraag zag Booking.com af een tweede aanvraag voor steun.
'Talent en leiderschap behouden'
In een interview met NRC liet topman Glenn Fogel in 2020 nog weten dat het ongepast was veel te verdienen. En dus werd er salaris ingeleverd. Dat de regels voor de bonussen zijn aangepast, zou nodig zijn omdat het ontbreken van een prestatieprikkel goede mensen wegjaagt.
Een woordvoerder van Booking.com laat in een schriftelijke reactie weten: "We bevinden ons in een situatie waarin het behouden van talent en sterk leiderschap een belangrijke prioriteit is om ons uit de crisis te blijven loodsen."
Hij voegt er aan toe dat er moeilijke beslissing genomen zijn en dat het bedrijf gedaan heeft wat het kon voor de werknemers die moesten vertrekken en degenen die konden blijven.
