Ga naar de inhoud
Corona stuwt e-commerce

'Waarde betaaldienst Mollie in negen maanden van 1 naar 4 miljard'

Adriaan Mol, de oprichter van Mollie.

Investeerders willen honderden miljoenen euro's steken in Mollie, het Nederlandse bedrijf dat onder meer webwinkels faciliteert. Daarmee komt de waarde van Mollie uit op meer dan 4 miljard euro. Dat is rond het vijfvoudige van de waarde begin september.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD) op basis van anonieme bronnen. Mollie profiteert van de opkomst van webwinkels. Sinds corona kregen webwinkels en streamingsdiensten een extra stimulans.

Mollie verzorgt voor ondernemers, zoals winkeliers of webshops, de software die verschillende betalingssystemen laat werken op websites.

Het
Lees ook:
Het startupimperium van Adriaan Mol (33): 'Cowboytijd is voorbij'

4 miljard euro

Het bedrijf is nu in gesprek met potentiële investeerders, aldus het FD. Daarbij zou worden uitgegaan van een waarde van 4 à 5 miljard euro voor Mollie.

Dat zou een enorme stijging betekenen met begin september vorig jaar. Toen staken investeerders 90 miljoen euro in Mollie en daarbij kwam de waarde op ruim 820 miljoen euro uit.

Een deel van de opbrengst van de nieuwe investering gaat naar bestaande aandeelhouders, zodat zij kunnen cashen, aldus het FD.

Mensen
Lees ook:
Mensen winkelen meer online, Adyen profiteert

10 miljard aan betalingen

Mollie publiceert geen cijfers over de gang van zaken. Bij de investeringsronde van september gaf Mollie nog aan dat het verwachtte in 2020 ruim 10 miljard euro aan betalingen te gaan verwerken, voor in totaal bijna 100.000 bedrijven. Voor elke transactie die bedrijven als Mollie verwerken krijgen ze een aantal centen.

De cijfers van Adyen, een branchegenoot van Mollie, maar wel groter, geven een indicatie van hoe het gaat in de sector. Adyen zag in 2020 de omzet met 28 procent stijgen en de winst met 27 procent.

De koers van Adyen steeg sinds begin september met 45 procent. Sinds de beursintroductie, drie jaar geleden, verachtvoudigde de koers. De marktwaarde van Adyen is nu circa 58 miljard euro.

Dwarfs:
Lees ook:
Dwarfs: Nederlandse ondernemers kopen reeks succesvolle webshops

Kapitaalinjectie Klarna

Ook het Zweedse Klarna, eveneens een branchegenoot van Mollie, praat met investeerders over een kapitaalinjectie, van ruim 400 miljoen euro. Daarbij kan de waardering van het bedrijf stijgen naar zo'n 40 miljard euro, aldus persbureau Reuters.

Dit zou de laatste kapitaalinjectie zijn voordat Klarna naar de beurs gaat, schrijft Reuters. In maart haalde Klarna nog 800 miljoen euro op, waarbij het bedrijf werd gewaardeerd op 25 miljard  euro, oftewel een verdrievoudiging in minder dan een half jaar. 

Marqueta uit de VS maakte twee weken geleden al bekend dat het naar de beurs gaat. Daarbij gaat het bedrijf uit van een waarde van 13 tot 14 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog ruim 3 miljard euro.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van