35 euro enkele reis

Consumentenbond: Transavia 'minst flexibele' vliegmaatschappij

27 mei 2021 11:05 Aangepast: 27 mei 2021 11:18
Toestellen van Wizz Air en Transavia op Eindhoven Airport. Beeld © ANP

Wie voor de zomervakantie een flexibel vliegticket wil boeken, kan beter niet bij Transavia aankloppen. In vergelijking met andere Europese luchtvaartmaatschappijen is die een stuk minder soepel als het gaat om het wijzigen en annuleren van een vliegreis.

Dat stelt de Consumentenbond na een inventarisatie van 15 Europese vliegmaatschappijen.

Flexibele prijsvechters

De meeste luchtvaartmaatschappijen zijn sinds corona flexibeler geworden, aldus de Consumentenbond. "Zo kunnen consumenten bij Air France en KLM tot de dag van vertrek elk ticket kosteloos omboeken of annuleren en hun geld terugvragen."

Ook de meeste prijsvechters stellen zich flexibel op. "Bij Pegasus kunnen klanten tot 2 uur voor vertrek hun reis nog gratis wijzigen door van het ticket een zogenoemd open ticket te maken. Het ticket staat dan ‘on hold‘ en de reiziger geeft pas later een nieuwe reisdatum door. Bij Eurowings kunnen klanten zelfs tot 40 minuten voor vertrek hun reis nog uitstellen, onbeperkt, zonder extra kosten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inspectie dwingt KLM, Corendon, TUI en Transavia sneller geld terug te storten

Tot 48 uur voor vertrek aanpassen

Transavia blijkt onderaan te bungelen als het gaat om flexibiliteit, zo stelt de bond. De luchtvaartmaatschappij rekent 35 euro per persoon per enkele reis voor een wijziging. "Die kosten vervallen met de Transavia ‘Flex’ optie (9 euro per persoon enkele reis), maar daar kleven nadelen aan."

Reizigers die hun ticket willen verzetten, moeten het alsnog binnen één jaar na boeken gebruiken en de route en het reisgezelschap moeten hetzelfde blijven. Bovendien kunnen klanten hun ‘Flex’-ticket maar tot 48 uur voor vertrek aanpassen.

Consumenten die vlak voor de (terug-)vlucht positief testen op corona, zijn te laat om nog kosteloos te wijzigen. "En ze krijgen geen geld terug als ze hun vlucht annuleren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Consumentenbond: veel onverwachte kosten bij boeking vakantiehuisjes

Kosten voor omboeken al verlaagd

"Onze tickets hebben een aantrekkelijke basisprijs zodat vliegen bereikbaar is en blijft voor iedereen", zegt Transavia in een reactie. Klanten kiezen daarbij voor extra flexibiliteit waar zij dat nodig achten. Bovendien stelt de budgetmaatschappij de kosten voor het omboeken al te hebben verlaagd.

Overigens denkt Transavia dat de door de Consumentenbond geschetste problemen minder zullen spelen deze zomer. "Met de voortschrijdende vaccinatiegraad en de dalende besmettingen verwachten wij niet dat de kleurcodes door de overheden continu zullen verspringen."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van