Ga naar de inhoud
Ruim 20 procent aandeelhouders is tegen

Topman Air France-KLM krijgt zijn miljoenenbonus, ondanks Nederlands verzet

Ceo Benjamin Smith van Air France-KLM. Beeld © ANP

Opnieuw is de Nederlandse regering er niet in geslaagd om de bonus van Ben Smith te blokkeren. Op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM stemde een meerderheid in met het beloningsbeleid. Nederland is fel tegen de bonus van 2 miljoen euro, maar legt het af tegen andere aandeelhouders.

Coronacrisis

De in Nederland omstreden bonus is een langetermijnbeloning. Smith ontvangt het aandelenpakket pas in 2023 als het bedrijf bepaalde doelen heeft gehaald. Het gaat dan onder meer om financiële en duurzame doelstellingen. 

Smith verlaagde zijn vaste salaris vanaf maart 2020 wel met 25 procent tot 744.000 euro wegens de coronacrisis en zag af van zijn jaarbonus.

Demissionair minister van Financiën Hoekstra liet eerder weten iedere vorm van bonussen voor de top van het bedrijf af te wijzen. Wegens de coronacrisis ontving Air France-KLM miljarden aan overheidssteun, verloren veel werknemers hun baan en moesten andere medewerkers salaris inleveren. Een variabele beloning voor de Smith is volgens het kabinet daarom ongepast.

 

KLM-topman
Lees ook
KLM-topman Elbers zwijgt over inleveren op salaris van 600.000 euro

Meer dan driekwart voor

In totaal stemde een minderheid van net geen 23 procent van de aandeelhouders op de vergadering tegen het beloningsbeleid voor 2020. De Nederlandse staat, met een belang van 9,3 procent in Air France-KLM, stemde ook tegen de beloningsvoorstellen voor 2021. Daarin maakt Smith weer kans op de toewijzing van 2 miljoen euro aan aandelen.