Een vasthoudende schuldeiser heeft beslag gelegd op onder meer de woonboerderij en bankrekeningen van de voormalige topman van DSB Bank, Dirk Scheringa. "We willen ons geld, en laten ons niet afschepen met een fooi."
Uit stukken van de gerechtsdeurwaarder en de rechtbank Noord-Holland in bezit van RTL Z blijkt dat ondernemer Nikos van der Laan van het telemarketingbedrijf Convins gisteren beslag heeft laten leggen op Scheringa's riante woonboerderij in de kop van Noord-Holland.
Ook is beslag gelegd op zijn bankrekeningen, zijn inkomsten uit twee aan hem gelieerde bedrijven en op zijn Mercedes stationwagen en Harley-Davidson Heritage Classic.
Bodemprocedure
Een woordvoerder van Convins bevestigt de beslaglegging. "Wij zijn hiertoe over gegaan, omdat wij nog ruim 130.000 euro tegoed hebben van een bedrijf waarbij Scheringa als bestuurder betrokken was. Komende weken zullen wij een bodemprocedure starten om dat geld te krijgen."
Het beslag is het gevolg van een jarenlang slepende ruzie om geld, als gevolg van de ondergang van een van de bedrijven die Scheringa na het geruchtmakende faillissement van zijn DSB Bank in 2009 opzette.
Onbetaalde rekeningen
Scheringa was in 2016 als bestuurder betrokken bij de onderneming Nationale Bedrijvencheck (NBC), die later Gezond Bedrijf ging heten. Daarmee wilden de voormalige bankier en een zakenpartner gezondheidskeuringen gaan verzorgen voor bedrijfsmedewerkers. Als gevolg van tegenvallers moesten de werkzaamheden worden gestaakt.
Telemarketingbedrijf Convins van ondernemer Nikos van der Laan had echter inmiddels al het nodige werk verricht, en bleef achter met naar eigen zeggen 130.000 euro aan onbetaalde rekeningen.
Van der Laan liet het daar niet bij zitten, en bezwoer achter het geld te zullen aangaan. "Al gaat dit jaren duren, dit laat ik niet over mijn kant gaan", zei de ondernemer in 2018 tegen regiokrant De Stentor.
Faillissementsonderzoek
Een rechter wees zijn vordering toe, maar omdat het bedrijf alsnog niet betaalde, vroeg Van der Laan begin 2019 het faillissement van NBC aan. Destijds bevestigde curator Victor Kruit een onderzoek te starten naar de aansprakelijkheid van de voormalige bestuurders onder wie Scheringa.

Vorige maand bleek uit het meest recente faillissementsverslag dat de curator inmiddels heeft vastgesteld dat er bij het bedrijf sprake was van 'onbehoorlijk bestuur'. Daardoor kunnen de bestuurders van het bedrijf aansprakelijk gesteld worden voor de schade.
Kruit bevestigt desgevraagd zijn bevindingen. "Ik vind dat onbehoorlijk bestuur onweerlegbaar vaststaat. Dat is overigens mijn mening, en is nog niet door een rechter vastgesteld."
Beslaglegging
Gesteund door het oordeel van de curator wil Convins nu het geld gaan innen bij Scheringa en zijn medebestuurder. Vooruitlopend daarop en met toestemming van de rechtbank Noord-Holland heeft Van der Laan daarom gisteren beslag laten leggen op de woonboerderij, bankrekeningen, het inkomen en vervoersmiddelen.
Volgens de woordvoerder van Convins begint het bedrijf binnen twee weken een bodemprocedure, waarin een rechter uitspraak moet doen over de bestuurdersaansprakelijkheid.
Geen fooi
"Wij hebben inmiddels contact gehad met Scheringa's advocaat, die wilde weten of wij nog openstaan voor een schikking. Dat is wel zo, maar wij laten ons niet afschepen met een fooi van enkele tienduizenden euro's."
Volgens de woordvoerder voelt het bedrijf zich 'gesterkt' door de conclusie van de curator en de toestemming van de rechter om beslag te mogen leggen. "Bovendien zijn wij hiermee al vier jaar bezig. Het heeft zoveel tijd gekost en er waren al zoveel momenten om te schikken, dat het ook een beetje een principezaak is geworden."
Privé-oorlog
Scheringa wilde vanmiddag zelf geen commentaar geven op de beslaglegging. Zijn advocaat Steef Bartman zegt er niet van onder de indruk te zijn. "In Nederland is het heel makkelijk om beslag te laten leggen. Meneer Van der Laan lijkt wel bezig te zijn met een privé-oorlog."
Dat een rechter de vordering op het failliete bedrijf toewees en de curator vindt dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur betekent volgens hem ook niet dat Scheringa mede-aansprakelijk is. "Een schuld van een vennootschap is niet hetzelfde als een schuld van een bestuurder. En de curator schrijft wel meer; wij zullen dat weerleggen."
Bartman zegt de bodemprocedure met vertrouwen tegemoet te zien.