Ga naar de inhoud
Tientallen miljoenen beschikbaar

Dwarfs: Nederlandse ondernemers kopen reeks succesvolle webshops

Drie van de managers van Dwarfs: Marco Coninx, ceo Demian Beenakker en Bas Urlings. Beeld © Dwarfs

Het Nederlandse bedrijf Dwarfs wil in de komende drie jaar in totaal 50 tot 60 webshops die succesvol zijn op Bol.com en Amazon overnemen en ze fors laten groeien. Daarvoor steken investeerders tientallen miljoenen euro's in het bedrijf. Vandaag is de eerste overname al bekendgemaakt.

De Nederlandse ondernemers achter het bedrijf Dwarfs laten er geen gras over groeien. Alleen al dit jaar willen ze circa 20 bedrijven kopen.

"Je ziet dat de markt voor het opkopen van kleinere e-commercespelers nog helemaal open is", zegt ceo Demian Beenakker.

Het gaat ze om webshops die een omzet hebben van tussen de 500.000 en 10 miljoen euro, hard groeien en hun spullen aanbieden via Bol.com en eventueel in andere landen via Amazon, maar die moeite hebben de snelle groei te managen.

Eerste
Lees ook:
Eerste lockdown leverde webwinkels ongekende groei op

Opschalen

Met het opschalen van productie, inkoop, logistiek, klantenservice en marketing zijn vaak forse kosten gemoeid en dan krijg je ook nog eens te maken met administratieve rompslomp van internationale expansie en verkopen over de grens, weten ze bij Dwarfs.

Het is volgens Beenakker geen probleem om uiteindelijk 50 tot 60 webshops te managen. "De processen voor verkopers zien er achter de schermen heel erg hetzelfde uit", zegt hij. Daarbij gaat het om onder meer IT.

Dat de grens voor overnames ligt bij een omzet van circa 0,5 miljoen euro is omdat een product zich dan enigszins heeft bewezen, aldus Beenakker. 

Geen kleding

Dwarfs wil bedrijven overnemen die zich richten op het gebied van huis, tuin en keuken, gereedschappen, gezondheid en cosmetica, huisdieren en sportartikelen. Het gaat om bedrijven uit niet alleen Nederland, maar ook uit België, Spanje, Italië en Frankrijk.

Webshops die veel spullen weer teruggestuurd krijgen, zoals kleding, of waarbij advies, onderhoud en reparatie belangrijk zijn, laat Dwarfs links liggen. 

Douane
Lees ook:
Douane waarschuwt: extra kosten bij Britse webshops

Ervaring met e-commerce

Dwarfs is in Nederland het eerste bedrijf dat zich richt op het kopen en snel laten groeien van webshops, zeggen de oprichters. Naar eigen zeggen hebben ze zelf al veel ervaring met e-commerce.

Beenakker richtte onder meer makeover.nl en bureaustoelexpert.nl op.

De oprichters zien een grote markt voor webshops die via Bol.com en Amazon verkopen. Via Bol.com wordt alleen al voor zo'n 6 miljard euro verkocht, 'en dat is alleen nog maar Nederland'.

Webshop
Lees ook:
Webshop beginnen? 'De eerste jaren draai je verlies'

Veel geld op de plank

Er is voor Dwarfs heel wat geld beschikbaar voor overnames. Zo is er bij investeerders uit onder meer de VS al 7,5 miljoen euro opgehaald en binnenkort moet daar voor 'enkele tientallen miljoenen' aan leningen bijkomen.

Over anderhalf tot twee jaar denkt Dwarfs via een tweede financieringsronde geld te kunnen ophalen. Daarvoor zou nu al belangstelling zijn van Amerikaanse investeerders. 

Eerste overname

De eerste overname is inmiddels al een feit. Met terugwerkende kracht is per 1 januari AMCO overgenomen. Dat verkoopt keukenproducten en - accessoires en heeft een omzet van zo'n 6 miljoen euro. Hoeveel er voor AMCO is betaald is niet bekendgemaakt.

Wel is bekendgemaakt dat de directeur-eigenaar van AMCO een deel van het geld dat hij krijgt voor zijn bedrijf in Dwarfs steekt en dat hij er Chief Growth Officer wordt. 

Dwarfs gaat met het idee om webshops te kopen en uit te bouwen de Amerikaanse bedrijven Thrasia en Perch achterna. Die kochten in de afgelopen jaren ook webshops op en lieten ze groeien.

Pakketje bestellen? Pas op voor 'dropshipping'

03:04
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Bron: RTL Z