Zes races gratis

Zweedse streamingdienst gaat Formule 1 in Nederland uitzenden

20 mei 2021 10:21 Aangepast: 20 mei 2021 16:46
Formule 1-coureur Max Verstappen. Beeld © Archieffoto ANP

Nederlandse Formule 1-liefhebbers moeten vanaf volgend seizoen een extra streamingdienst nemen als ze de races live willen volgen. Het Scandinavische bedrijf NENT heeft de uitzendrechten gekocht. 

Dit bedrijf, voluit Nordic Entertainment Group genaamd, neemt het stokje over van Ziggo. Dat bedrijf zendt de races dit seizoen nog uit en heeft het in totaal negen jaar lang gedaan. 

Ziggo-tijdperk voorbij

Aan dat tijdperk komt nu een eind, het bedrijf met hoofdkantoor in Stockholm heeft blijkbaar meer geld geboden om de rechten binnen te halen.

Ziggo, dat onderdeel is van hetzelfde bedrijf dat eigenaar is van de Formule 1, liet eerder weten dat de tarieven 'zo sterk gegroeid' zijn dat het bedrijf de rechten niet kan houden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Formule 1 verdwijnt volgend jaar bij Ziggo Sport, onduidelijkheid voor Nederlandse kijkers

Hoeveel NENT Group neertelt voor de rechten, is niet bekendgemaakt. Naar verluidt zou het gaan om een bedrag van 30 miljoen euro. NENT Group reageerde niet direct op vragen van RTL Z. Formula 1 laat weten 'nooit' details over de onderhandelingen naar buiten te brengen. 

Het Zweedse bedrijf gaat de races uitzenden via streamingdienst Viaplay, die volgend jaar in Nederland gelanceerd zal worden. Om kijkers te lokken heeft het bedrijf niet alleen de Formule 1-rechten, maar ook die voor het uitzenden van het Duitse voetbal uit de Bundesliga. 

Het bedrijf belooft ook content voor mensen die niet van sport houden. Op Viaplay komen ook Nederlandse films en series, het bedrijf belooft vijf tot tien Nederlandse producties per jaar. 

Groeistrategie

Met dit sportaanbod als lokkertje hoopt NENT Group eind 2025 10,5 miljoen abonnees te hebben, verdeeld over de 10 landen waar het dan actief wil. Nu is het bedrijf alleen nog maar actief in de Scandinavische landen, maar in de komende jaren wil uitbreiden naar Nederland, Polen, de Baltische staten en de VS. 

Wat een abonnement op Viaplay in Nederland gaat kosten, maakt het bedrijf pas later bekend. In Zweden kost een abo 499 Zweedse kroon per maand, omgerekend bijna 50 euro. "In Nederland zal het abo significant lager liggen", belooft topman Anders Jensen. In andere landen waar het bedrijf net actief is rekent het overigens 9,99 euro, laat het bedrijf nog weten. 

NENT Group belooft dat het ieder jaar zes races op het open net zal uitzenden. En daar zit ook de race op Zandvoort bij

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog geen race gereden, Zandvoort al 1,3 miljoen armer

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van