Regering houdt hoorzitting

Miljoenen coronavaccins vernietigd vanwege hygiëne medewerkers

19 mei 2021 18:34
Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Mede doordat een aantal personeelsleden van een Amerikaanse fabriek hygiëneregels aan hun laars lapten, zijn miljoenen coronavaccins van Johnson & Johnson vernietigd. Een deel van hen douchte niet of nam niet de moeite om schone kleren aan te trekken.

De fabriek van het bedrijf Emergent BioSolutions kwam afgelopen april onder vuur te liggen. Dat maakte daar vaccins voor zowel AstraZeneca als Johnson & Johnson, maar de ingrediënten van de twee verschillende anti-coronamiddelen werden per ongeluk door elkaar gehaald. Gevolg: 15 miljoen doses gingen de prullenbak in.

Uit het onderzoek dat daarna volgde bleek dat er meer mis was. Er zijn strenge hygiëneregels voor bedrijven die vaccins produceren, maar die werden bij de bewuste fabriek niet nageleefd. Een deel van het personeel verschoonde zich bijvoorbeeld niet, terwijl dat wel verplicht is.

Volgens onderzoekers van de inspectiedienst bleef het daar niet bij. Zo werd er schimmel ontdekt, was er slechte gedesinfecteerde apparatuur aanwezig en bleken werknemers onvoldoende getraind.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

15 miljoen vaccins in prullenbak, VS grijpt in bij fabriek

Onder toezicht

De Amerikaanse regering heeft het bedrijf onder toezicht gesteld en een hoorzitting georganiseerd. Het wil weten waarom het honderdduizenden dollars aan bonussen heeft uitgekeerd aan de directie, terwijl de problemen over de werkomstandigheden toen al bekend waren.

Topman Robert Kramer kreeg een bonus van 1,2 miljoen dollar, zijn collega’s bonussen van meer dan 400.000 dollar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Biden: Alle Amerikanen uiterlijk 1 mei toegang tot vaccin

Warp Speed

Emergent BioSolutions kreeg vorig jaar een contract van ruim 600 miljoen dollar van de Amerikaanse overheid om vaccins te produceren. Dat was onderdeel van Operation Warp Speed: een programma waarbij werd ingezet op een massaproductie van vaccins.

Daarbij kregen bedrijven bijvoorbeeld geld om fabrieken om te bouwen en vaccins te produceren voor grote farmaceuten. In totaal trok de regering Trump er 11 miljard dollar voor uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van