'Interessante strijd'

Neways wijst overnamebod van VDL van de hand: 'Te laag'

19 mei 2021 12:38 Aangepast: 19 mei 2021 12:42
Werknemers van elektronische componentenbouwer Neways. Beeld © archieffoto ANP

Rondom het Brabantse elektronicabedrijf Neways is een felle overnamestrijd losgebarsten. VDL groep deed drie weken geleden een overnamebod en leek vrij eenvoudig een meerderheid van het bedrijf over te kunnen gaan nemen. Maar het management van het beursgenoteerde Neways wijst het bod vandaag af omdat het te laag is.

"Dit wordt een interessante strijd", zegt Paul Koster van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). 

Slecht voor de markt

"Want het management kan de boel niet zomaar dichttimmeren", zegt Koster. "Dat is slecht voor de markt want die moet gewoon zijn werk kunnen doen. Het management moet met een duidelijke verklaring komen waarom het bod van VDL niet goed genoeg is."

VDL Groep uit Eindhoven is bekend van onder meer de assemblage van personenauto's en maakt bussen en technische apparatuur. Het is een belangrijke klant van elektronische componentenbouwer Neways uit het Brabante Son.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Autobouwer VDL Nedcar schrapt 750 banen na besluit BMW

Deal leek rond

VDL heeft al jaren een belang van zo'n 28 procent in toeleverancier Neways. Op 30 april bood het bedrijf de andere aandeelhouders 12,50 euro per aandeel. Dat bod werd later nog nog verhoogd naar 13 euro per aandeel. Neways zou daarmee 159 miljoen euro waard zijn. 

VDL zegt ondertussen al toezeggingen te hebben gekregen om nog eens zo'n 41 procent van de aandelen voor die biedprijs over te nemen. De belangrijkste aandeelhouder, beleggingsmaatschappij ZBG uit Eindhoven (dat 28 procent van Neways bezit) trok al vanaf het begin samen met VDL op. ZBG was niet bereikbaar voor een reactie.

Boos

Maar er zijn ook ontevreden aandeelhouders. "Dat bod is veel te laag", zei aandeelhouder Bernard ten Doeschot begin mei in het Eindhovens Dagblad. Hij is goed voor 3 procent van de aandelen Neways.

"VDL probeert profijt te trekken van het feit dat het lang slechter is gegaan met Neways." Hij denkt dat het bedrijf nu 'de wind in de zeilen' krijgt met minder coronaperikelen en een aantrekkende auto-industrie. Hij verwacht dat het bedrijf op eigen kracht nog veel verder kan groeien en de koers daarmee ook stijgt.

Ook minderheidsaandeelhouder Add Value Fund (5 procent) vindt het bod, ondanks dat het ruim boven de beurskoers van eind april lag, te schamel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Techbedrijven uit Brainport nieuwe hoofdsponsoren PSV

Koers van 17 naar 5 naar 11

Neways heeft sinds begin vorig jaar Erik Stodel als nieuwe CEO. De koers van het bedrijf stond in juli 2018 nog op 17 euro, maar zakte aan het begin van de coronacrisis terug tot 5 euro. Sindsdien krabbelde het op tot bijna 11 euro totdat er het bod kwam van VDL.

Neways had in 2020 een omzet van bijna 480 miljoen euro, 10 procent minder dan het jaar ervoor. Er werken 2700 mensen. Naast VDL zijn onder meer ASML, BMW, Porsche en Philips belangrijke klanten. Het familiebedrijf VDL telt als conglomeraat ruim 100 bedrijven en 15.000 medewerkers.

En nu?

Volgens Koster van de VEB is met de afwijzing door het management van Neways de overnamestrijd niet voorbij. "Als een meerderheid van de aandeelhouders wil verkopen dan kan het management dat niet tegenhouden. Tenzij er een constructie wordt opgetuigd om belangen van bestaande aandeelhouders te verwateren. Maar dat is moeilijk met aandeelhouder VDL als belangrijke klant."

Hij verwacht snel tekst en uitleg vanuit Son. "Je moet als management heel goed motiveren nu waarom dit bod niet genoeg is."

Neways daalde vanmorgen op de beurs van Amsterdam met dik 6 procent tot 12 euro. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van