Ga naar de inhoud
Streamingdiensten

Redding James Bond-maker nabij: 'Miljardenbod Amazon op MGM Studios'

Het noodlijdende MGM Studios lijkt gered. De Amerikaanse internetreus Amazon zou de legendarische filmstudio, bekend van de James Bond-films, voor 9 miljard dollar (7,4 miljard euro) willen kopen.

MGM wordt hard geraakt door de coronacrisis. Bioscopen wereldwijd gingen op slot. Het bedrijf investeerde enorme bedragen in films, maar kon die niet kwijt. Eind vorig jaar zette het zichzelf noodgedwongen in de verkoop en volgens de BBC is Amazon nu de meest serieuze kandidaat

Als de deal slaagt, krijgt Amazon er een gigantische collectie aan films bij. Kaskrakers die ze aan hun eigen streamingdienst Prime kunnen toevoegen. Naast alle James Bond-films ook de reeks van The Pink Panther, Silence of the Lambs en de populaire serie The Handsmaid's Tale. 

Film
Lees ook:
Film James Bond weer uitgesteld: 'Verkoop aan Netflix is reële optie'

Goed nieuws

De verkoop van MGM lijkt goed nieuws voor de fans van James Bond. De bioscoop première van 'No Time To Die' werd meerdere keren uitgesteld. Het 25e avontuur komt eind september (twee jaar na de oorspronkelijke release) in de bioscopen.

Maar die première werd onzeker, vanwege de beroerde financiën van MGM. Het leek er even op dat de filmstudio de film los zou verkopen, aan Netflix of een andere streamingdienst.

Met een redding van MGM Studio's worden de kansen groter dat 'No Time To Die' gewoon het witte doek haalt. Jorrit van der Valk, oprichter van James Bond Nederland, is dan ook blij met het nieuws. "Dit is beter dan dat de film alleen maar op een streamingdienst te zien zou zijn."

We
Lees ook:
We hebben ons suf geshopt en gebinged: winst Amazon verdrievoudigd

Toekomst veilig stellen

Volgens Van der Valk is het een prima keuze van MGM om het hele bedrijf te verkopen. "Ze moesten een keer overgaan tot een verkoop. Het bedrijf is al een tijd noodlijdend. Alle films los verkopen is niet logisch. Wel logisch is de verkoop van de hele portfolio. Zo stellen ze de toekomst veilig."

Behalve dat de film op het witte doek beter tot z'n recht komt, is het ook financieel van belang, legde Van der Valk al eerder uit. 

Het een na laatste deel van James Bond, Skyfall uit 2012, leverde meer dan een miljard dollar op. De verwachting is dat het nieuwe avontuur van de geheim agent dat record gaat breken.

007 staat garant voor avontuur en geld

Spectre (2015)

Het laatste deel dat te zien was. In dit avontuur neemt James Bond het op tegen het misdaadsyndicaat SPECTRE. De opnames verliepen rommelig. Tijdens een grote hack werd het script buitgemaakt en ook werden een aantal auto's van de set gestolen. 

Opbrengst van de film: 880 miljoen dollar.

Skyfall (2012)

De film die het meeste geld opbracht en goede recensies ontving. De gelijknamige titelsong leverde zangeres Adele zelfs een Oscar op voor beste nummer. 

Opbrengt: 1,1 miljard dollar.

Quantum of Solace (2008)

Ook deze film werd uitgesteld, al ging het hier om een half jaar. De makers hadden meer tijd nodig om de productie van dit deel af te ronden. Het was een vervolg op Casino Royale en was op dat moment de duurste Bond-film aller tijden.

Opbrengst: 590 miljoen dollar.