Beroemde én beruchte investeerder

Neergang Tesla kan man achter 'The Big Short' half miljard opleveren

18 mei 2021 14:29 Aangepast: 18 mei 2021 14:42
Christian Bale, Ryan Gosling en Steve Carell. De acteurs uit The Big Short. Beeld © AP

Investeerder Michael Burry, op wie de Hollywoodfilm The Big Short is gebaseerd, denkt dat de beurskoers van Tesla onderuit gaat. Hij gaat daarom short op het aandeel van de autobouwer: een gok die hem honderden miljoen dollars kan opleveren. "Dat hij short gaat zegt wel wat, dat heeft impact."

Uit een melding bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC blijkt dat het bedrijf van Burry er vanuit gaat dat de beurskoers van Tesla (verder) daalt en daarop flink speculeert. Volgens zakenzender CNBC kan deze inzet hem 534 miljoen dollar opleveren.

Burry liet op Twitter al doorschemeren waarom hij het niet ziet zitten in Tesla, al is de tweet weer verwijderd. De investeerder vindt dat het bedrijf veel te veel afhankelijk is van de verkoop van emissierechten. Die handel levert meer op dan de verkoop van auto's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Tesla maakt meer winst met verkoop emissierechten dan met auto's

Short gaan: wat is dat?

Door short te gaan kunnen beleggers profiteren van dalende beurskoersen. Dat kan door geleende aandelen (bijvoorbeeld van een bank of broker) te verkopen, om ze vervolgens terug te kopen als de koers is gedaald. Het verschil tussen de verkoopprijs en de terugkoopprijs steek je dan in eigen zak.

In het geval van Burry zit het iets anders in elkaar. Hij speculeert op de koersval door middel van putopties. Dat zijn financiële producten die je het recht geven om een aandeel op een bepaald moment, tegen een vooraf bepaalde prijs te verkopen.

Stel dus dat een aandeel zakt naar 10 euro en je hebt putopties die je het recht geven om op dat moment de aandelen voor 50 euro te verkopen, dan steek je 40 euro per aandeel in je zak. Als je de aandelen niet in bezit hebt, maar pas koopt als je de optie uitoefent, is dat pure winst. Hoewel het kopen van de opties wel geld kost, dat moet je van je winst aftrekken.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Wat is 'short gaan' en is het riskant?

Beroemd en berucht

Dat uitgerekend Michael Burry zijn pijlen op Tesla richt, kan slecht nieuws betekenen voor het bedrijf van Elon Musk. Burry is beroemd én berucht. Hij was een van de eersten die zag dat er grote problemen waren op de Amerikaanse huizenmarkt voorafgaand aan de vorige grote crisis en ging er short op.

Die investering maakte hem wereldberoemd en leverde hem een fortuin op (meer dan 2,5 miljard dollar). Er werd een boek over geschreven en er kwam een film: The Big Short. Christian Bale, die speelde in American Psycho en Batman, speelt de rol van Burry in die film.

Goede reputatie

Het feit dat Burry short gaat heeft impact. Andere beleggers zullen daar naar kijken, legt Nico Inberg van beleggerssite De Aandeelhouder uit. "Deze man heeft een goede reputatie en staat erom bekend dat hij zijn huiswerk goed doet. Hij heeft zijn research gedaan en daar zullen andere beleggers op aanslaan."

Hoeveel de Amerikaanse investeerder precies inzet op de val van Tesla is niet duidelijk, maar Inberg becijfert dat dat een bedrag zal zijn van '10 tot 20 miljoen dollar'. Een behoorlijk bedrag, al is dat voor zijn hedgefonds niet gelijk een enorme investering. "Maar wel een die veel kan opleveren."

Achterlijk hoog

Inberg snapt de kritiek van Burry op het verdienmodel van Tesla. Hij vindt ook dat Tesla wel heel erg leunt op de verkoop van de emissierechten. De verwachting is dat die de komende kwartalen terugvallen, wat een probleem wordt voor Tesla.

Zelf ging hij eerder ook short op de autobouwer. "Omdat het aandeel achterlijk hoog geprijsd was. Je zag dat het aandeel enorm hard omhoog ging, veel nieuwe beleggers kwamen erbij. Ze gingen speculeren op het populaire aandeel. Het is nu weer wat normaler aan het worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Door Musk gehate shortsellers profiteren van malaise bij Tesla

Gamestop

Overigens ging de laatste tijd niet alles vlekkeloos bij Burry. Hij verdiende wat met de verkoop van zijn aandelen Gamestop, maar stapte eruit omdat hij vond dat het aandeel te hard was opgelopen.

Pijnlijk voor hem, want juist na die verkoop ging het aandeel gigantisch omhoog. Geholpen door fanatieke Reddit-beleggers. Hij liep daardoor naar verluidt zo’n 750 miljoen dollar mis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Speculeren à la GameStop, kan dat ook in Nederland?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van