290 miljoen euro

Eurostar van ondergang gered door Belgen, Canadezen en Fransen

18 mei 2021 11:56
De Eurostar op Rotterdam Centraal, halverwege mei 2021. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

Het noodlijdende bedrijf achter de treinen die door de Kanaaltunnel rijden, Eurostar, krijgt een reddingsboei ter waarde van 250 miljoen Britse pond (290 miljoen euro) toegeworpen. Het bedrijf dreigde failliet te gaan, dat scenario is voorlopig voorkomen.

Eurostar verbindt de Engelse hoofdstad Londen met (hoofd-)steden op het Europese vasteland zoals Parijs, Brussel en Amsterdam. Maar vanwege de coronacrisis wordt er nauwelijks gereisd tussen het VK en de EU en dus zit het bedrijf diep in de puree. Geen enkel ander Europees treinbedrijf werd zo hard geraakt als Eurostar, aldus het bedrijf. 

Twee retourtjes per dag

Per dag voert het bedrijf nog maar twee retourtjes uit vanuit Londen, naar Parijs en naar Amsterdam, waardoor de bodem van de kas snel in zicht raakte. Halverwege januari vroeg het bedrijf de Britse overheid om steun, anders zou Eurostar failliet kunnen gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Januari 2021:

Faillissement dreigt voor Eurostar, treinverbindingen in gevaar

De hulp komt er, maar niet van de Britten. Het hulppakket is afkomstig van de Franse en Belgische spoorbedrijven, respectievelijk SNCF en NMBS. Het Franse staatsbedrijf heeft 55 procent van Eurostar in handen, de Belgen hebben een belang van 5 procent. De overige 40 procent van de aandelen zijn in handen van een Canadese en een Amerikaanse investeringsmaatschappij. 

250 miljoen pond

Deze partijen storten 50 miljoen pond bij en geven daarnaast garanties af voor leningen van nog eens 150 miljoen pond. Ten derde zijn er nieuwe afspraken gemaakt over 50 miljoen aan leningen die Eurostar al had.

"Dankzij dit pakket steunmaatregelen zal Eurostar op korte tot middellange termijn aan zijn financiële verplichtingen kunnen voldoen", aldus Eurostar in een persbericht.

Miniatuurvoorbeeld
Maart 2021:

Thalys nog niet klaar voor fusie met Eurostar

Aan het eind van deze maand gaat het bedrijf de frequentie van het aantal treinreizen per dag opschroeven. Eerst naar twee retourtjes per dag per eindbestemming en eind juni wil Eurostar drie keer per dag op en neer door de Kanaaltunnel naar iedere eindbestemming. 

Fusie met Thalys gered

Het financiële hulppakket betekent ook de mogelijke redding van de fusieplannen met de Franse hogesnelheidslijn Thalys. Die plannen gingen eind maart in de ijskast vanwege de financiële problemen bij de twee bedrijven. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van