Ga naar de inhoud
Prijzen omhoog

Helft meer boekingen Airbnb, nog wel een fors verlies

Nu steeds meer mensen worden gevaccineerd durven we weer te denken aan vakantie. Huizenverhuursite Airbnb zag de omzet in het eerste kwartaal dan ook licht stijgen en het aantal boekingen nam zelfs toe met de helft. Toch leed het bedrijf nog verlies.

Dat blijkt uit de cijfers in een brief aan aandeelhouders over het eerste kwartaal. In de maanden januari tot en met maart steeg de omzet niet alleen in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar, toen corona uitbrak. Ook ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019, toen er nog geen sprake was van corona, was de omzet hoger.

Dat komt mede doordat de prijzen stegen die consumenten betaalden voor een overnachting. 

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse ondernemers in vakantielanden tussen hoop en vrees

Kleiner verlies

Airbnb leed wel een verlies van bijna 1,2 miljard dollar (1 miljard euro), maar dat kwam voor een groot deel door bepaalde kosten die hadden te maken met het aflossen van leningen. Als je daarvoor corrigeert, dan was er een verlies van 59 miljoen dollar.

Dat is al een stuk minder dramatisch dan het verlies van 334 miljoen dollar in dezelfde periode van vorig jaar. Het verlies is ook lager dan in het eerste kwartaal van 2019.

We
Lees ook:
We durven weer op vakantie: aantal boekingen neemt sinds maandag sterk toe

Dat lagere verlies komt doordat Airbnb fors in de kosten heeft gesneden. Zo werd er minder geadverteerd, en er waren eenvoudigweg minder medewerkers nodig, juist omdat consumenten er minder tussenuit gingen. 

Betere tijden

Er komen nog betere cijfers aan, want het aantal boekingen nam in het eerste kwartaal toe met 52 procent tot 10,3 miljard dollar. Dat is nog beter dan door analisten was verwacht.

Tegenvaller:
Lees ook:
Tegenvaller: vakantiegeld lager bij groot deel Nederlanders

Consumenten boeken verder vooruit. Boekingen die zijn gemaakt zullen dus later leiden tot een verblijf in een woning en de betaling ervan. 

In het tweede kwartaal zal de omzet aanzienlijk hoger zijn dan vorig jaar, aldus Airbnb en vergelijkbaar met de omzet van twee jaar geleden. De trend van maart, dat zowel het aantal boekingen, als de gemiddelde prijs steeg, zette door in april.

Een vliegvakantie in coronatijd: hoe (on)veilig is dat?

03:09
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van