Ga naar de inhoud
Marktaandeel onder druk

Tesla verkoopt fors minder in China: 'Indicatie voor problemen'

Vorige maand verkocht Tesla fors minder auto’s in China en gaat er voor de automaker van alles mis in het land. Als klap op de vuurpijl wordt het bedrijf bijna ingehaald door een Chinese concurrent. "De berichten zijn niet best. Dit kan leiden tot problemen."

Chinezen zijn een stuk minder geïnteresseerd in de modellen van Tesla. In april werd een kwart minder auto's verkocht, ten opzichte van de maand ervoor. Het Chinese BYD is ondertussen juist bezig aan een opmars en verkoopt nu bijna evenveel als Tesla.

China is belangrijk

Die afnemende verkoop kan Tesla er niet bij hebben, want de Chinese markt is uitermate belangrijk voor het bedrijf. Het verdiende er in de eerste drie maanden van het jaar 3 miljard dollar. Bijna dertig procent van alle omzet komt daarmee uit China.

En problemen had Tesla al genoeg in het land. Zo zouden volgens een boze klant de remmen van haar auto niet werken, was er een ongeluk met een auto, explodeerde een model 3 in Shanghai en doet de Chinese toezichthouder onderzoek naar de 'arrogante' autobouwer. De veiligheid van de auto's wordt bekeken.

De fabriek in Shanghai, waar alle auto's van Tesla gemaakt worden, kwam ook in het nieuws. Er stond een uitbreiding op de agenda, maar die zou uitgesteld zijn. 

Plannen om land te kopen zijn volgens persbureau Reuters in de ijskast gezet. Vanwege de oplopende handelsruzie tussen de VS en China zou de autobouwer het niet meer aandurven.

"Buitenlandse merken worden nu nog gezien als statussymbool, maar ik denk dat dat aan het omslaan is."

Beurskoers onderuit

Alles bij elkaar zijn dat berichten die beleggers doen schrikken. De beurskoers zakte deze week verder weg. Het aandeel staat dit jaar op een verlies van zo’n 15 procent.

Jos Versteeg, van InsingerGilissen, begrijpt dat beleggers schrikken van het nieuws. Al zegt hij wel dat het pas één slechte maand is. "Alleen, als dit doorzet hebben ze wel een probleem. Dit is niet best. Het lijkt erop dat de stemming aan het omslaan is."

Dat de verkoop daalt heeft volgens de analist waarschijnlijk met twee zaken te maken. Allereerst dat de liefde voor Westerse producten wat aan het bekoelen is. "Buitenlandse merken worden nu nog gezien als statussymbool, maar ik denk dat dat aan het omslaan is. Dat er meer een blokkade komt tegen Westerse bedrijven", zegt Versteeg. 

China
Lees ook
China maant Tesla: meer aandacht voor veiligheid nodig

Eigen bedrijven eerst

Maar Chinezen zijn nog niet uitgekeken op Tesla denkt de analist. Al moet het wel opboksen tegen de Chinese regering, dat is volgens hem de tweede mogelijke reden dat de verkopen aan het dalen zijn. "Chinese waar wordt gepromoot door de regering. Eigen bedrijven worden erg onder de aandacht gebracht."

Dat betekent dat Tesla 'een paar tandjes harder moet werken' om het marktaandeel in China veilig te stellen, aldus Versteeg. Het kan volgens hem weer goedkomen voor de Amerikanen, maar ze hebben het wel een stuk lastiger gekregen.

Beloofde land

Daar sluit Stan Westerterp van Bond Capital Partners zich bij aan. De Chinese markt is volgens hem een waar bedrijven 'likkebaardend naar kijken', maar ook een zeer lastige. "China is voor Amerikanen op de thuismarkt na het beloofde land. Een met potentieel 1 miljard klanten. Al blijft het een black box."

Daarmee doelt hij op het feit dat de Chinese regering heel erg aanwezig is. "Kijk, Elon Musk kan eens gek Twitteren en dan komt hij er in de VS redelijk mee weg. Dat moet hij in China niet proberen."

Communistische Partij

China blijft voor de Amerikaanse bekende namen belangrijk. Niet alleen voor Tesla, ook voor ondernemingen als Starbucks, McDonalds en Apple. Maar voor al die bedrijven, en dus ook voor het Tesla van Elon Musk, geldt volgens Westerterp hetzelfde. Ze moeten de regering pleasen.

"Dat is denk ik het enige dat Tesla kan doen de komende tijd. Ja, harder werken om marktaandeel te behouden. Maar vooral naar de pijpen dansen van de Communistische Partij. Iets dat Alibaba onlangs al deed. Dat is de enige manier om zaken daar te doen." 

Chinese
Lees ook
Chinese overheid laat zien wie de baas is met onderzoek naar Alibaba
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief