Negatieve rente

Witwasaffaire duwt ABN Amro in rode cijfers

12 mei 2021 06:48 Aangepast: 12 mei 2021 07:55
Het hoofdkantoor van ABN Amro, januari 2021. Beeld © ANP

De schikking van 480 miljoen euro die ABN Amro met het openbaar ministerie heeft getroffen levert de bank een verlies van 54 miljoen euro op in de eerste drie maanden van het jaar. De bank zucht onder de lage rentes.

Deze belangrijkste bron van inkomsten voor een bank daalde met 11 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2020. Toen haalde de bank 1,5 miljard euro op, dit jaar ruim 1,3 miljard

Dit was vooral te wijten aan de voortdurende druk op de marges die banken hebben op wat zij aan rente kunnen vragen voor leningen en wat zij aan rente moeten betalen voor geld dat bij hen gestald wordt. 

Betalen om te sparen

Dat laatste kost banken geld, omdat zij het geld 's nachts moeten stallen bij de Europese Centrale Bank, die daar rente voor rekent. Om hiervoor te compenseren, gaat ABN klanten met een spaartegoed van meer dan 150.000 euro vanaf juli negatieve rente rekenen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat te doen met je spaargeld als je geen negatieve rente wilt betalen?

Halverwege april werd de schikking met het OM bekend gemaakt. Met de schikking erkent de bank, nog deels in handen van de staat, dat het flink tekort is geschoten bij het tegengaan van witwaspraktijken via hun bankrekeningen.

Drie oud-bestuurders vervolgd

Door te schikken wordt het bedrijf niet vervolgd in de rechtszaal. Drie oud-bestuurders, onder wie ex-ceo Gerrit Zalm, worden mogelijk nog wel vervolgd. De bank meldt dat er vooruitgang wordt geboekt in het programma om het anti-witwastoezicht weer op orde te krijgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De puinhoop bij ABN: dit ging er allemaal mis in de witwasaffaire

De schikking stuwde de kosten van de bank flink omhoog in het eerste kwartaal. Die stegen met maar liefst 42 procent tot ruim 1,8 miljard euro. Hierdoor maakte de bank voor iedere euro inkomsten ongeveer net zo veel kosten. 

Meevaller van 77 miljoen

Er was wel een meevaller te noteren. Vanwege de coronacrisis zette de bank veel geld opzij om verliezen op te vangen als bedrijven hun leningen niet meer kunnen betalen.

Een bedrag van 77 miljoen euro uit deze stroppenpot valt nu vrij, omdat het beter gaat dan verwacht met de bedrijven waar het geld aan is uitgeleend. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Banken in de penarie: ontslagrondes, volle stroppenpotten en verlies

"De Nederlandse economie doorstaat de coronacrisis nog steeds relatief goed, ondersteund door overheidsprogramma’s", aldus ceo Robert Swaak

Hij verwacht dat de Nederlandse economie sterk zal opleven als de lockdownmaatregelen worden versoepeld. "Mits het vaccinatieprogramma gestaag blijft vorderen", maakt hij nog wel een voorbehoud.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van