Lingeriemerk Victoria's Secret wordt losgeknipt van moederbedrijf

Het wereldberoemde lingeriemerk Victoria's Secret komt op eigen benen te staan. Het Amerikaanse bedrijf L Brands wil het merk en alles wat daaronder valt afsplitsen van de rest van het bedrijf.
De aandeelhouders krijgen net zo'n groot belang in het zelfstandige Victoria's Secret als dat zij in het huidige L Brands hebben, belooft het bedrijf. L Brands, dat onder meer badkamerspulletjes en verzorgingsproducten maakt, houdt zijn beursnotering. De afsplitsing is naar verwachting in augustus afgerond.
Afsplitsen in plaats van verkoop
Het afsplitsen van het lingeriemerk levert meer op dan een verkoop aan een ander bedrijf, concludeert het bedrijf na maandenlang onderzoek. De verkoop van het merk aan een andere partij had de voorkeur van L Brands, dat gesprekken voerde met investeringsfirma's.
Die zouden maximaal 3 miljard dollar (2,5 miljard euro) hebben willen betalen, meldt de New York Times. Het afsplitsen levert meer op, verwacht L Brands, dat volgens de krant rekent op een bedrag van tussen de 5 en 7 miljard dollar.

'Seksistische' Victoria's Secret Fashion Show stopt na 23 jaar
Dat is een fikse waardestijging ten opzichte van vorig jaar. Investeringsmaatschappij Sycamore nam toen een meerderheidsbelang in Victoria's Secret, waarbij het bedrijf werd gewaardeerd op 1,1 miljard dollar. Die deal werd uiteindelijk ontbonden vanwege de coronacrisis.
Merk in verval
Ondertussen had Victoria's Secret ook te maken met een reeks andere uitdagingen. Zo raakte het merk meer en meer uit de gratie. Daarnaast waren er beschuldigingen van vrouwenhaat en seksuele intimidatie op de werkvloer.
Ook de onthullingen over de banden tussen Les Wexner, de oprichter en voormalig voorzitter van het bedrijf, en zedendeliquent Jeffrey Epstein deden het bedrijf geen goed. Wexner trad vorig jaar af als topman. Hij en zijn vrouw stelden zich ook niet herkiesbaar in de raad van bestuur van het bedrijf.
Mikken op breder publiek
Sinds die tijd is er veel veranderd. Onder de nieuwe topman Martin Waters is het merk zich gaan richten op een breder publiek. De producten van Victoria's Sectret moeten volgens hem geschikt zijn voor alle vrouwen van alle vormen, maten, kleuren en etniciteiten.
In het eerste kwartaal van dit jaar draaide Victoria's Secret een stuk beter dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. In vergelijking met de eerste drie maanden van 2019 daalde de omzet wel, maar sinds die tijd sloot het bedrijf ook 233 winkels, wat neerkomt op 8 procent van het totaal aantal winkels van het totale bedrijf.
Victoria's Secret staat in z'n hemd

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief
Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief.