Ga naar de inhoud
Nieuw management

HEMA lijdt 215 miljoen euro verlies in chaotisch coronajaar

Sinds 28 april 2021 mag er weer zonder afspraak gewinkeld worden bij HEMA. Beeld © ANP

Warenhuisketen HEMA heeft het chaotische coronacrisisjaar 2020 afgesloten met een verlies van maar liefst 215 miljoen euro. Toch is er optimisme over de toekomst, nu de schuldenberg van het bedrijf is gehalveerd en er minder rente over die schuld betaald hoeft te worden. Een bijna geheel nieuw managementteam moet weer voor groei gaan zorgen.

De omzet daalde met 15 procent, van ruim 1,2 miljard tot een krappe 1,1 miljard euro. Dat is mede veroorzaakt doordat HEMA de winkels moest sluiten vanwege de coronacrisis. 

2020 was dan ook 'een van de meest uitdagende jaren ooit' voor het bedrijf, zijn personeel en toeleveranciers, meldt HEMA.

Albert
Lees ook:
Albert Heijn stopt met handdoekenstunt na woedend bericht HEMA-ceo

Onder de streep leed het bedrijf een verlies van 215 miljoen euro. Zo'n 150 miljoen euro hiervan is het gevolg van de coronaciris, een bezuinigingsronde en het maken van nieuwe afspraken over de schuldenberg van het bedrijf.

Dat laatste leidde ertoe dat eigenaar Marcel Boekhoorn de macht verloor aan schuldeisers van HEMA. Deze groep buitenlandse beleggers verkocht het bedrijf vervolgens aan investeerder Parcom en de familie Van Eerd, eigenaar van supermarktketen Jumbo. 

Schuldenberg verkleind

Zij zijn erin geslaagd om de uitstaande HEMA-obligaties weg te werken, waarbij de schuldeisers een deel hebben weggestreept. Ook de overnamepartijen hebben een aderlating moeten verwerken, 65 miljoen van het nettoverlies is te wijten aan eenmalige afschrijvingen. 

Het belangrijkste is dat de schuld is gehalveerd en is omgezet naar bankleningen. Hierdoor hoeft HEMA per jaar nog maar 10 miljoen aan rente te betalen, in plaats van 50 miljoen. 

Deal
Eind 2020:
Deal is rond: Jumbo-familie en investeerder Parcom nemen HEMA over

Nu de molensteen om de nek van het bedrijf een stuk lichter is geworden, ligt er een 'solide fundament' om na jaren van verliezen weer te groeien, denkt HEMA zelf. De eerste tekenen zijn ook hoopgevend. 

Nadat de winkels eind april weer helemaal open mochten, wordt er meer verkocht dan in dezelfde periode in 2019, meldt het bedrijf. En online draait het bedrijf als een tierelier: vorig jaar verdubbelde de omzet uit de webshop.

Nieuw managementteam

Om die groei erin te houden, wordt het managementteam flink opgeschud, waarbij onder meer ceo Tjeerd Jegen het veld ruimt. De van concurrent Ahold overgekomen nieuwe ceo Saskia Egas Reparaz geeft vanaf 1 juni de leiding aan een zevenkoppig team met maar liefst vijf nieuwkomers. 

Saskia
Lees ook:
Saskia Egas Reparaz gaat HEMA leiden: sportieve verbinder

Alleen financieel Joost de Beijer en hr-directeur Nadine Beister blijven. De twee nieuwelingen Wilma Veldman en Machiel Lagerweij hebben overigens wel een verleden bij HEMA. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief