Onderzoek ondergang FNG

NautaDutilh verdacht van betrokkenheid bij witwassen rond modegigant FNG

11 mei 2021 13:04 Aangepast: 11 mei 2021 15:21
NautaDutilh was de huisadvocaat van de failliete modereus FNG. Beeld © ANP

Het Belgische Openbaar Ministerie verdenkt NautaDutilh, een van de grotere advocatenkantoren van de Benelux, van betrokkenheid bij witwassen in de zaak rond de failliete modegigant FNG.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Belgische vestiging van het advocatenkantoor aan de Belgische zakenkrant De Tijd. Het bedrijf reageerde niet direct op een verzoek om commentaar van RTL Z.

NautaDutilh was de huisadvocaat van het Belgische modeconcern FNG, in Nederland onder meer bekend van de winkelketens Miss Etam, Claudia Sträter en Steps.

Misstanden

FNG wist jarenlang mede dankzij de overnames van kwakkelende winkelketens zeer snel te groeien, tot een beursgenoteerd concern met 3000 werknemers en een omzet van een half miljard euro.

Afgelopen zomer ging het bedrijf echter failliet. Niet veel later begon de Belgische justitie met een onderzoek naar missstanden als valsheid in geschrifte en koersmanipulatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Aanwijzingen voor witwassen bij moederbedrijf Miss Etam en Steps'

In dat kader werd er in augustus ook al een huiszoeking bij NautaDutilh gedaan, en werd een advocate van het kantoor aangeduid als verdachte.

Volgens De Tijd heeft onderzoek naar geldstromen inmiddels uitgewezen dat er ook verdachte transacties zouden zijn gelopen via derdenrekeningen van het advocatenkantoor.

Verdachte transacties

"NautaDutilh Brussel vertrouwt erop dat het onderzoek zal uitwijzen dat het niet bij strafbare feiten betrokken is geweest", aldus de woordvoerder van het kantoor in de Belgische krant. "Aangezien het om een gerechtelijk onderzoek gaat, kunnen we hier momenteel geen verdere uitspraken over doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden medewerkers Steps en Miss Etam op straat

De Nederlandse tak van FNG, met de winkelketens Miss Etam, Steps en Claudia Sträter, maakte afgelopen herfst een doorstart onder de controversiële investeerder Martijn Rozenboom.

Inmiddels is een deel van de dochterbedrijven opnieuw failliet gegaan, waardoor een groot deel van de werknemers alsnog op straat kwam te staan.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van