Ga naar de inhoud
Definitief verloren

Ontslagen rechterhand John de Mol kan fluiten naar miljoen

Talpa hoeft Patrick Scholtze definitief geen miljoen te betalen. Beeld © ANP

De creatief directeur die twee jaar geleden keihard door John de Mol werd ontslagen, kan definitief fluiten naar een ontslagvergoeding van ruim 1 miljoen euro.

Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Hoge Raad.

Pijnlijk conflict

Begin 2019 meldde RTL Z dat Patrick Scholtze, die decennialang de creatieve rechterhand van John de Mol was, na een pijnlijk conflict met de televisietycoon op straat was komen te staan. Daarop volgde een serie rechtszaken, met voor de creatief directeur wisselend succes.

Scholtze wist aanvankelijk te bewerkstelligen dat televisieproducent Talpa hem weer terug in dienst moest nemen. Maar uiteindelijk mocht Talpa hem toch ontslaan, waarbij de directeur in eerste instantie een ontslagpremie van ruim 1 miljoen euro kreeg toegewezen. Ook wist hij nog wat hoge bonussen binnen te hengelen.

Miljoen terugbetalen

Daar liet De Mol het niet bij zitten. In het hoger beroep tegen de ontslagvergoeding kreeg de televisieproducent gelijk. Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelde eind 2019 dat Scholtze het miljoen moest terugbetalen.

Meevaller
Lees ook:
Meevaller voor John de Mol: Talpa krijgt 'ontslagmiljoen' terug

Begin dit jaar bleek dat Scholtze op zijn beurt tegen die uitspraak in cassatie was gegaan bij de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland in civiele zaken zoals deze.

Fluiten naar ontslagvergoeding

Afgelopen vrijdag werd het cassatieberoep verworpen. Volgens de Hoge Raad kunnen Scholtzes 'klachten niet leiden tot vernietiging van de beschikking' van het hof. Dat betekent dat de creatief directeur definitief kan fluiten naar zijn ontslagvergoeding. Ook moet hij opdraaien voor 2700 euro aan juridische kosten van zijn voormalige werkgever.

De inmiddels 57-jarige Scholtze was vanochtend onbereikbaar voor commentaar. Zijn cassatieadvocaat Sjef van Swaaij zegt inhoudelijk niet op de uitspraak te kunnen ingaan. "De Hoge Raad heeft gesproken, en ik heb daar niets aan toe te voegen."