Ga naar de inhoud
Valt straks deels weg

Corona levert PostNL een extra winst op van ruim 115 miljoen

Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

PostNL is één van die bedrijven die volop profiteert van de coronacrisis. Dit jaar zal de winst voor aftrek van rente en belastingen 60 tot 70 miljoen euro hoger zijn dan zonder corona het geval was geweest. Dat komt bovenop de extra coronawinst van 55 miljoen euro van vorig jaar.

Bij elkaar stuwt corona zo het resultaat in deze twee jaren met tussen de 115 en 125 miljoen euro.

Door corona winkelen we namelijk meer online en die pakketjes worden onder meer door PostNL bij ons bezorgd. Daarnaast wordt er door corona ook meer post verstuurd. Zo stemden in het eerste kwartaal bij de Tweede Kamerverkiezingen veel ouderen per post en de uitnodigingen voor de coronavaccinatie krijg je ook per brief thuis.

'Leg
Lees ook:
'Leg maar onder de carport': PostNL gaat pakjes rondom huis achterlaten

Positief effect corona

In het eerste kwartaal was het positieve effect van corona op de ebitwinst (vóór aftrek van rente en belastingen) 42 miljoen euro. Ook in de rest van het jaar zal er een positief effect door corona zijn, alhoewel het voordeel met name in het eerste halfjaar en dan vooral in de eerste drie maanden zal vallen. Dat blijkt uit de gepubliceerde resultaten over het eerste kwartaal.

Ceo Herna Verhagen denkt dat in heel 2021 het positieve effect van corona circa 60 tot 70 miljoen euro zal zijn. Ze zegt er wel bij dat de precieze gevolgen van de lockdown onzeker zijn.

Aangenomen mag worden dat PostNL hierbij aan de voorzichtige kant blijft. Bedrijven komen later vaak liever met een positieve verrassing, dan dat ze beleggers moeten teleurstellen.

Eén
Lees ook:
Eén eurocent erop vooruit: dit is 2021 voor PostNL-onderaannemers

136 miljoen nettowinst

Eind april gaf PostNL al een voorproefje van de resultaten over het eerste kwartaal. De omzetstijging in de maanden januari tot en met maart van 701 miljoen euro tot 962 miljoen euro en de groei van de winst voor aftrek van verschillende posten (ebit-winst) van 15 miljoen euro tot 130 miljoen euro die PostNL vandaag bekendmaakte was dan ook geen verrassing meer.

Onderaan de streep was er een winst van 136 miljoen euro, tegen een verlies van 12 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Pakketpunthouders
Lees ook:
Pakketpunthouders boos: extra vergoeding PostNL verdwijnt vandaag

Koers daalt

Beleggers zijn teleurgesteld over de cijfers van PostNL. De koers daalt met ruim 4 procent tot circa 4,35 euro. Daarmee staat de koers nog altijd wel fors hoger dan een jaar geleden, toen die op circa 1,35 euro stond. Medio maart 2020 werd zelfs een koers van 0,93 euro aangetikt.

Mogelijk heeft de koersdaling ermee te maken dat de ebit-winst in het eerste kwartaal voor bijna een derde door eenmalige meevallers door corona komt. Deze zullen later dit jaar kleiner zijn en, ervan uitgaande dat corona volgend jaar voorbij is, zullen ze volgend jaar deels wegvallen. 

Toch ziet de toekomst voor PostNL er niet per se slecht uit.  We zullen waarschijnlijk wel blijvend meer online blijven kopen, denkt Corné van Zeijl, analist bij Actiam.

Ondertussen kwamen de eenmalige grote opdrachten niet uit de lucht vallen. De Tweede Kamerverkiezingen kwamen niet als een verrassing en de corona-oproepen ook niet, zegt Van Zeijl. "En dat er meer pakketjes worden bezorgd door corona is ook niet iets van de laatste weken."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van