UWV telt 3400 aanvragen

Minder animo voor vijfde ronde loonsteun op eerste dag

06 mei 2021 19:04 Aangepast: 06 mei 2021 20:32
Beeld © ANP

Uitkeringsorganisatie UWV heeft op de eerste dag dat werkgevers voor de vijfde periode loonsubsidies kunnen aanvragen 3400 verzoeken binnengekregen. Dat zijn er aanmerkelijk minder dan op dag één bij NOW 4 toen er 12.000 verzoeken binnenkwamen.

Dat heeft het UWV donderdag bekendgemaakt. Door de coronacrisis getroffen ondernemers kunnen sinds vandaag een tegemoetkoming aanvragen voor de maanden april tot en met juni. Ze hebben daar tot en met 30 juni de tijd voor.

De voorwaarden voor NOW 5 zijn hetzelfde als bij NOW 4. Om in aanmerking te komen moeten werkgevers minimaal 20 procent omzetverlies kunnen aantonen. De overheid vergoedt maximaal 85 procent van de loonkosten van werknemers.

Ontslaggolf voorkomen

De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) werd ruim een jaar geleden opgetuigd om een grote ontslag- en faillissementsgolf als gevolg van de coronapandemie te voorkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Minder loonkosten met dank aan NOW-steun

Dat daar veel behoefte aan was, werd al op de eerste dag van NOW 1 duidelijk, toen er meteen tienduizenden verzoeken binnenkwamen. Ter vergelijking: Op dag één van NOW 2 waren dat er 5500, bij NOW 3 ging het om 7000 aanvragen.

KLM grootste ontvanger

In de eerste NOW-ronde werden 139.500 aanvragen toegekend en keerde het UWV 7,9 miljard uit. Bij NOW 2 ging het om ruim 63.500 toekenningen en 4,3 miljard euro. De derde periode NOW was goed voor 77.000 toekenningen en 2,8 miljard euro. NOW 4 kost naar verwachting 3,2 miljard euro.

In totaal hebben ruim 155.000 bedrijven gebruikgemaakt van de eerste vier NOW-regelingen. Luchtvaartmaatschappij KLM, dat nog altijd miljardenverliezen lijdt, is met bijna 780 miljoen euro verreweg de grootste ontvanger. Op plaats twee en drie staan Holland Casino (92 miljoen) en Schiphol (80 miljoen).

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van