Chaos blijft uit

Rotterdamse haven doorstaat Suez-armada

06 mei 2021 18:15 Aangepast: 06 mei 2021 20:42
De MSC Rifaya was het eerste gestrande schip dat Rotterdam aandeed. Beeld © Peter Bakker/ANP

De haven van Rotterdam heeft de stortvloed aan schepen die vast kwamen te zitten als gevolg van de Suez-blokkade zonder problemen doorstaan. Vrijwel alle containerschepen die op weg waren naar Rotterdam hebben de haven inmiddels aangedaan.

Dat heeft het Havenbedrijf Rotterdam donderdag bekendgemaakt. In totaal verwachtte de haven 64 schepen in een kort tijdsbestek. Daarvan zijn er inmiddels 54 aangekomen en weer vertrokken, twee liggen nu in de haven en drie aankomsten zijn geannuleerd.

Nog eens vier schepen zijn nog onderweg, waaronder de Ever Given zelf. Het vlotgetrokken containerschip dat bijna een week vastzat in het woestijnzand ligt nog altijd aan de ketting in Egypte. De Egyptische autoriteiten eisen een schadevergoeding van 900 miljoen dollar.

Speciaal Suez-overleg

Na het vlottrekken van de Ever Given maakte de haven zich grote zorgen over de verwachte drukte. Alle betrokken partijen, waaronder terminals, (binnenvaart)rederijen en wegvervoerders, riepen hierop een speciaal Suez-overleg in het leven om de afhandeling zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Oponthoud Suezkanaal: bbq's en seksspeeltjes komen later aan

Dat beraad leidde tot een beter gebruik van de bestaande infrastructuur. Zo werd er meer gebruikgemaakt van de lege containers op de depots en leidde de beperking van aflevertijden tot efficiëntere aanvoer van volle containers. Het voornemen om de distributie 's nachts en in het weekend te intensiveren, is niet gelukt.

'Geen problemen'

Uiteindelijk zijn er volgens het havenbedrijf geen noemenswaardige problemen geweest. "Hieruit blijkt dat Rotterdam goed in staat is om logistieke uitdagingen het hoofd te bieden, of het nu gaat over een Suez-armada, covid of een periode met sneeuw of wind", zegt Steven Lak, voorzitter van koepelorganisatie Logistieke Alliantie.

Omdat het meeste werk nu is gedaan, is besloten het Suez-overleg weer op te heffen. Volgens Lak zal de drukte de komende maanden nog wel aanhouden, maar voldoen de reguliere overlegorganen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van