Eerste keer winst

Maker coronavaccin Moderna verwacht nóg grotere omzetexplosie

06 mei 2021 16:29 Aangepast: 07 mei 2021 08:21
Medewerkers van een ziekenhuis bereiden spuiten met het vaccin van Moderna voor. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Moderna, de maker van een vaccin tegen het coronavirus, gaat voor dit jaar uit van een nog hogere omzetgroei dan eerder gedacht. De omzet zal dit jaar waarschijnlijk uitkomen op 19,2 miljard dollar (15,9 miljard euro).

En dan te bedenken dat Moderna over geheel vorig jaar een omzet van maar 803 miljoen dollar behaalde en over 2019 van slechts 60 miljoen.

Die omzetten waren toen ook nog eens voor het grootste deel niet of zelfs helemaal niet uit de verkoop van eigen producten, maar uit geld dat Moderna kreeg om producten te ontwikkelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pfizer rekent op 21,6 miljard euro uit vaccinverkoop

Enorme omzetgroei

Nu is dat volkomen anders en dat komt doordat het vaccin tegen corona op grote schaal wordt gemaakt en verkocht. De omzet steeg in het eerste kwartaal van 8 miljoen dollar tot 1,9 miljard dollar.

Daarop werd een winst behaald van ruim 1,2 miljard dollar, tegen een verlies van 124 miljoen dollar in dezelfde periode van vorig jaar. Het was voor het eerst dat Moderna winst maakte.

In de rest van het jaar zullen de zaken nog heel veel beter gaan, denkt het bedrijf. Zo zal de omzet in heel 2021 uitkomen op circa 19,2 miljard dollar. Dat is ruim 4 procent meer dan het bedrijf eerder dacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vanaf hoeveel dagen na mijn coronaprik(ken) ben ik beschermd tegen het virus?

Economie

Landen willen hun inwoners graag vaccineren om de economie weer van het slot te halen.

Moderna heeft bekeken of het eigen vaccin ook werkt bij kinderen tussen de 12 en 17 jaar oud. Daaruit bleek dat het vaccin in 96 procent van de gevallen bescherming biedt tegen corona. Dat biedt perspectieven op nog meer omzet.

Het vaccin van Moderna maakt gebruik van een nieuwe techniek, genaamd mRNA. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw onderzoek: corona amper nog overdraagbaar na vaccin, RIVM opgetogen

Patenten vrijgeven?

Allemaal goed nieuws dus voor Moderna, zou je zeggen. Maar de koers van het aandeel Moderna daalt, net als dat van andere producenten van coronavaccins.

Dat komt doordat de Amerikaanse president Joe Biden achter plannen staat om patenten op vaccins tegen corona vrij te geven. Daarvoor moeten weliswaar alle 164 leden van  wereldhandelsorganisatie WTO mee akkoord gaan, schrijft persbureau Reuters, maar mocht het zover komen, dan zal het de omzet en winst van de vaccinmakers raken.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van