Regels overheidssteun

KLM-topman Elbers zwijgt over inleveren op salaris van 600.000 euro

06 mei 2021 13:14 Aangepast: 06 mei 2021 17:31
KLM-topman Pieter Elbers op Schiphol, februari 2021. Beeld © ANP

Pieter Elbers, topman van het met overheidsgeld gesteunde KLM, lijkt niet van plan net zoals vorig jaar een deel van zijn loon op te offeren. Toen leverde hij vrijwillig 20 procent van zijn vaste salaris in tijdens de laatste zes maanden van 2020. Elbers wil niet zeggen of hij dat dit jaar opnieuw doet. 

"Wat we uiteindelijk zullen doen, dat zullen we volgend jaar publiceren, daar ga ik niet over speculeren", reageert hij op een vraag van RTL Z. Het bedrijf zal zich houden aan de regels die horen bij de overheidssteun, voegde hij toe. 

Afzien van bonussen 

Die regels schrijven voor dat de grootverdieners van de luchtvaartmaatschappij 20 procent van hun totale beloningspakket moeten inleveren. Elbers' twee collega's in de directie, Erik Swelheim en René de Groot, hoefden vorig jaar slechts van hun bonussen af te zien om aan die eis te voldoen.

Miniatuurvoorbeeld
April 2020:

Topmannen Air France-KLM buigen voor druk: leveren bonus en salaris in

Elbers zelf leverde 45 procent in vorig jaar door af te zien van bonussen en het inleveren van een vijfde van zijn vaste salaris in de tweede helft van het jaar. Of hij dit jaar opnieuw inlevert op zijn vaste salaris van 600.000 euro, daar zwijgt hij dus over. 

Miniatuurvoorbeeld
Mei 2020:

KLM-topman Elbers verliest alleen laatste loonsverhoging

Ben Smith krijgt volle pond

Het is dus nog onduidelijk of hij het voorbeeld van zijn collega-topman Ben Smith volgt. De Canadees, die aan het hoofd staat van moederbedrijf Air France-KLM, levert dit jaar niets in van zijn vaste salaris van 900.000 euro. Dat blijkt uit het beloningsplan voor dit jaar dat de maatschappij onlangs publiceerde

Over het beloningspakket van Smith over 2020 is het laatste woord overigens nog niet gezegd. Hij leverde dan wel in op zijn vaste salaris, maar hem is ook een aandelenbonus van 2 miljoen in het vooruitzicht gesteld. Die wordt uitgekeerd op het moment dat de staatssteun voor 75 procent is terugbetaald.

Opdracht voor Hoekstra

Vakbond FNV roept Smith op om ervan af te zien, omdat 'iedere euro drie keer wordt omgedraaid' en het personeel, als het al mag blijven, fors moet inleveren.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) probeert om een stokje voor de bonus te steken. Als dat niet lukt, dan zou er geen nieuwe staatssteun meer naar het bedrijf moeten gaan, staat in de aangenomen motie van Kamerlid Mahir Alkaya (SP).

Aandelenbelang verwaterd

De bonus moet nog worden goedgekeurd op de aandeelhoudersvergadering van het Frans-Nederlandse bedrijf, eind mei. Hoekstra is daar als aandeelhouder bij, vanwege het aandelenbelang van 9,3 procent in het bedrijf. Omdat het twee jaar geleden is dat Hoekstra het aandelenbelang in de holding uitbreidde, is dat belang wel goed voor 14 procent stemrecht.

Dat had 19 procent kunnen zijn, maar doordat Nederland niet meedeed aan de aandelenuitgifte in april, is het Nederlandse belang in AF-KLM verwaterd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom er (nog) geen nieuw belastinggeld naar KLM gaat

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van