Referendum over Brexit

Nederlandse multinationals in onzekerheid over Brexit

07 juni 2016 16:13 Aangepast: 31 juli 2017 07:00
Beeld © ANP. De Britse politicus en Brexit-voorstander Nigel Farage voert campagne in Londen

Nederlandse banken en grote bedrijven hebben geen idee wat de mogelijke gevolgen zijn van een Brexit. Wel hebben ze allemaal noodscenario's klaarliggen, blijkt uit een rondgang van RTL Z.

De meeste bedrijven geven aan dat er nog een hoop onduidelijkheid is over wat een Brexit gaat betekenen. Niet één van multinationals gaf aan voorstander te zijn van een Brexit. Aegon, Shell en Philips zijn daar zelfs fel op tegen.

Aegon uitgesproken tegen

Verzekeraar Aegon neemt geen blad voor de mond en spreekt zich het sterkst uit tégen een Brexit. "Aegon is voor een stabiel Europa en een Brexit draagt daar niet aan bij." Dat is wel opmerkelijk te noemen, omdat het bedrijf niet verwacht zelf geraakt te worden door een uittreden van het VK.

"Een eventueel uittreden van het Verenigd Koninkrijk heeft geen gevolgen voor onze producten en diensten van Aegon UK omdat de verplichtingen en de bezittingen in Britse ponden worden aangehouden."

Rabobank en ING denken over terugtrekken

Rabobank vindt het "te vroeg om uitspraken te doen over de impact van een Brexit op de activiteiten in Londen." De bank verwacht dat er een tijdje overheen gaat voordat duidelijk wordt wat de gevolgen zullen zijn.

Toch is de coöperatieve bank niet gerust op de situatie. Rabo houdt expliciet de optie open om activiteiten in de City te schrappen: "Of Rabobank bij een Brexit activiteiten zal terugtrekken uit Londen staat niet vast. Dit hangt onder meer samen met de beslissingen die andere financiële instellingen en klanten in deze context nemen." Datzelfde geldt voor ING: "Als andere banken en klanten wegtrekken uit Londen, ja, dan zullen wij ook volgen."

De banken willen geen stemadvies geven aan de Britten.

ABN Amro verwacht weinig directe schade

ABN Amro verwacht dat een Brexit "weinig invloed" heeft op het bedrijf, in directe zin. ABN is namelijk niet meer zo groot in het VK. De bank zegt wel in gesprek te zijn met zijn zakelijke klanten in Groot-Brittannië over de mogelijkheden en risico's.

Wel houdt de bank er, net als andere bedrijven, rekening mee dat het getroffen kan worden door de gevolgen van een Brexit op de economie in breder perspectief. Maar hoe zwaar de bank hieronder te lijden zal hebben, is niet duidelijk. "Wat een Brexit zal betekenen voor de markten en de economie is lastig in te schatten", laat een woordvoerder weten.

Ook ABN Amro wil zich niet voor- of tegen een Brexit uitspreken. "Wij zijn geen politieke organisatie en hebben daar geen officieel standpunt over."

Shell 'verzwakt' door Brexit

Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell verwacht dat een Brexit wel forse invloed zal hebben op de resultaten, maar blijft op de vlakte over de precieze gevolgen. In een interview met de Sunday Times eerder dit jaar zei bestuursvoorzitter Ben van Beurden dat Shell 'verzwakt' zou worden door een Brexit onder meer omdat werknemers niet meer vrij zouden kunnen reizen tussen het VK en continentaal Europa.

Ook zei van Beurden dat de EU sterker is met het VK als lid, en vice versa. Het bedrijf wilde verder niets toevoegen aan de eerdere uitspraken.

Philips pleit voor 'remain'

Ook Philips wil dat het VK lid blijft van de EU. Het Eindhovense elektronicaconcern verwacht dat een Brexit nadelig zal zijn voor heel Europa. Verder geeft Philips aan dat er juist "behoefte is aan een verenigd Europa".

Wat een 'leave'-stem voor Philips precies zal betekenen, daarover is een woordvoerder laconiek. "We zijn actief in meer dan 100 landen, er is altijd wel ergens iets."

RELX en Unilever houden lippen op stijf elkaar

Een ander Brits-Nederlands concern, RELX, wil zo ver mogelijk van de discussie vandaan blijven als mogelijk. In een kort statement zegt het moederbedrijf van Elsevier dat "het EU-lidmaatschap een kwestie is voor de Britse kiezer. Als bedrijf hebben wij geen plannen om ons met het publieke debat te bemoeien, of daarop te reageren."

Verder zegt het in zijn 200-jarig bestaan al wel vaker te maken heeft gehad met 'significante politieke en economische veranderingen', en dat het die ook heeft weten te doorstaan.

Het enige dat voedselgigant Unilever kwijt wilde was dat het nooit uitspraken doet over politiek aangelegenheden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore