Zet minder opzij voor slechte leningen

Winst ING stijgt met de helft tot 1 miljard euro

06 mei 2021 07:30 Aangepast: 06 mei 2021 15:20
Een bankfiliaal van ING. Beeld © ANP

De nettowinst van ING Bank steeg in het eerste kwartaal met 50 procent. Dat komt doordat het veel minder geld in een potje voor slechte leningen stopte. Ook was er een rentevoordeel door het beleid van de ECB.

Dat blijkt uit het persbericht van ING over de eerste drie maanden van het jaar. De baten (zo heet de omzet bij een bank) stegen met 4,2 procent, maar de kosten stegen met 6,5 procent nog meer.

Daardoor bleef de brutowinst gelijk op 1690 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Negatieve rente levert ING dit jaar 200 miljoen euro op

Minder slechte leningen

ING zette vorig jaar in het eerste kwartaal vanwege de net begonnen coronacrisis maar liefst 661 miljoen euro opzij, omdat het vreesde dat sommige leningen niet of niet geheel terugbetaald zouden worden. Nu denkt de bank dat het met een bedrag van 223 miljoen euro toe kan.

Het aantal faillissementen in Nederland ligt, ondanks de coronacrisis, nog altijd laag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ralph Hamers: naar eer en geweten gehandeld bij witwasaffaire ING

Winst nog wel lager dan vóór corona

Onderaan de streep neemt de nettowinst daardoor toe van 670 miljoen euro tot 1005 miljoen euro.

Daarmee ligt de winst nog wel 10 procent onder het niveau van twee jaar geleden in het eerste kwartaal, toen van corona nog helemaal geen sprake was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schikking ING in witwaszaak hing aan zijden draadje: 'Jullie spelen met vuur'

Voordeel ECB van 233 miljoen

De winst van ING is hoger dan analisten hadden verwacht. De voor banken zo belangrijke rente-inkomsten stegen 0,5 procent en is daarmee nog altijd verreweg (ruim driekwart van de totale inkomsten) het belangrijkste onderdeel van de baten.

Bij de rente-inkomsten profiteerde ING van het beleid van de ECB. Als een bank meer geld uitleent, dan krijgt het een rentevoordeel. Voor ING was dat in het eerste kwartaal 233 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Negatieve rente voor miljonairs bij ING: -0,5 procent

De lage rente zorgde er ook voor dat klanten, vooral in Duitsland en België, meer gingen beleggen, om toch wat rendement te kunnen maken. Daardoor stegen de provisie-inkomsten van ING.

Kostenbesparingen

ING is druk bezig met in de kosten te snijden. In maart maakte het bekend meer dan de helft van de vestigingen te zulllen sluiten. Daarbij verdwijnen 440 banen. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van