Excuus!

ASN maakt klanten blij met dode mus: 'U ontvangt dividend' (van 0 euro)

05 mei 2021 15:38 Aangepast: 05 mei 2021 15:39
Het hoofdkantoor van de Volksbank, moederbedrijf van ASN, in Utrecht. Beeld © ANP

Zo'n 11.000 klanten van ASN gingen deze week in een tijdsbestek van pak hem beet 30 seconden van hoopvolle blijdschap naar teleurstelling. De bank mailde hen dat zij dividend ontvingen uit hun beleggingsfonds, maar dat bleek toch niet zo te zijn.

"U ontvangt dividend", mailde de bank op 3 mei aan een deel van zijn klanten.

Het gaat om klanten die beleggen in de zogeheten Doelbeleggen-fondsen van de bank. Klanten leggen maandelijks een bedrag in, waarmee de bank vervolgens belegt in een mix van bedrijven die passen bij de duurzame strategie van de bank. Er zijn meerdere fondsen, afhankelijk van het risico dat een klant wil nemen. 

Uitkeren of herbeleggen

Het dividend dat deze bedrijven uitkeren, komt via het fonds richting de klant. En die kan kiezen om het te laten uitkeren of te laten herbeleggen in het fonds. Ontvangers van de mail zullen dan ook verwachtingsvol verder hebben geklikt, toen zij de mail zagen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook negatieve spaarrente bij SNS, ASN en Regiobank

Daar wachtte hen een teleurstelling, want het dividend dat ASN zou uitkeren bedroeg welgeteld 0,00 euro. En daar zou dan nog eens 15 procent dividendbelasting van worden ingehouden. 

Rectificatie-mail

Op 4 mei volgde dan ook een rectificatie van de bank aan haar klanten. "Excuus! U heeft gisteren onbedoeld een mailbericht ontvangen over de uitkering van dividend. Bij de verzending van dit mailbericht is iets mis gegaan", mailt ASN, blijkt uit de mails die in bezit zijn van RTL Z.

De eerste mail was niet voor hen bedoeld, maar alleen voor klanten die in andere fondsen van ASN beleggen dan de Doelbeleggen-fondsen. Bij de bank zijn zo'n 88.000 klanten die in die laatste categorie beleggen. 11.000 van hen kregen de verwarrende mail in hun inbox. Het grootste deel van hen heeft geen melding gekregen, omdat zij via de app worden geïnformeerd en de mededeling over het dividend daar niet is gedaan, aldus een woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat te doen met je spaargeld als je geen negatieve rente wilt betalen?

De reden dat er geen dividend wordt uitgekeerd is dat de bank de fondsen ook in het buitenland wil gaan aanbieden. Om aan de daarvoor geldende wet- en regelgeving te voldoen, moest de bank de structuur van de fondsen aanpassen. Een gevolg hiervan is dat er voor een keer geen plicht was om dividend uit te keren.

Geen dividendbelasting

Volgens de woordvoerder is dat trouwens juist gunstig voor de klant, want als het geld gewoon in het fonds blijft, hoeft de bank ook geen dividendbelasting in te houden. In de praktijk is dat trouwens helemaal geen strop voor de klant, want ingehouden dividendbelasting kan volledig verrekend worden met de inkomstenbelasting. Met andere woorden: je betaalt eigenlijk nooit dividendbelasting als particuliere belegger.

Klanten die toch heel graag het dividend uitgekeerd hadden gekregen, kunnen altijd besluiten om uit te stappen, voegt de woordvoerder nog toe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geheim rapport: verziekte sfeer in top bracht Volksbank in gevaar

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van