Ga naar de inhoud
1,6 miljard vaccins

Pfizer rekent op 21,6 miljard euro uit vaccinverkoop

Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis en KLM-topman Pieter Elbers bij een zending Pfizer-vaccins bestemd voor Aruba en Bonaire. Beeld © ANP

Medicijnfabrikant Pfizer rekent zich rijk dankzij het succesvolle vaccin tegen het coronavirus dat ze samen met het Duitse BioNTech verkopen. De bedrijven verwachten 1,6 miljard vaccins af te leveren, goed voor een bedrag van 26 miljard dollar (21,6 miljard euro).

De vraag naar het vaccin is zo groot, dat het bedrijf nog positiever is dan eerder dit jaar. Begin februari verwachtte het bedrijf voor 15 miljard dollar aan vaccins te verkopen dit jaar, ruim drie maanden verder rekent het bedrijf dus al op een omzet van 26 miljard dollar uit de vaccinverkoop. 

Bijna 5 miljard winst

Het succes van het vaccin is al goed te zien in de financiele resultaten van het eerste kwartaal van dit jaar. De omzet steeg met 45 procent tot 14,5 miljard dollar, de winst steeg net zo hard tot 4,8 miljard. 

Alle
Lees ook:
Alle ballen op het Pfizer-vaccin: de Europese Unie gaat straks anders prikken

De vaccinverkoop is goed voor een derde van de totale omzet van Pfizer. En dat is ook terug te zien in de winst. Van iedere dollar die een vaccin oplevert, verwacht Pfizer bijna 30 cent aan winst over te houden.

Met de huidige stand van zaken, waarin alle contracten die het bedrijf tot en met half april had gesloten zijn meegerekend, levert dat grofweg zo'n 7 miljard dollar winst op dit jaar.

Eerlijk delen met BioNTech

Daar moet het bedrijf nog wel belasting over betalen, maar het hoeft niet meer gedeeld te worden met het Duitse BioNTech. Dit bedrijf kan dus ook rekenen op zo'n 7 miljard dollar aan winst uit het vaccin voor dit jaar.

Pfizer
Lees ook:
Pfizer wil goedkeuring van EMA voor vaccineren kinderen vanaf 12 jaar

BioNTech ontwikkelde het vaccin en ging vervolgens samenwerken met Pfizer om het op grote schaal te kunnen produceren en distribueren. Dat gaat zeer voorspoedig, want topman Uğur Şahin liet vandaag weten dat er bijna 3 miljard doses gemaakt kunnen worden omdat de productie flink is opgeschaald.  

Hoe het bedrijf tot nu toe draaide dit jaar, maakt het volgende week bekend

Vooral vrouwen hebben klachten na een vaccinatie, dit is hoe dat komt

04:58