Klanten die na het faillissement van reisorganisatie D-reizen niet terechtkunnen bij het garantiefonds SGR of uitvoerders als luchtvaartmaatschappijen, kunnen waarschijnlijk fluiten naar hun geld. Het bedrijf heeft zo'n grote schuld bij de Belastingdienst, dat er voor gewone schuldeisers nauwelijks iets overblijft.
Dat blijkt uit het eerste voortgangsverslag over het faillissement, dat curatoren Ton Tekstra en Karel Willemse vanmiddag publiceerden.
Gevolgen voor klanten
Over de gevolgen van het faillissement voor de klanten van D-reizen schrijven de curatoren niet veel in hun verslag.
Afgelopen weken werd duidelijk dat klanten die afgelopen jaar een tegoedbon kregen omdat een geboekte reis als gevolg van de coronapandemie verviel, zich in de meeste gevallen geen zorgen hoeven maken. Hun vouchers worden gedekt door de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR).
Volgens het verslag heeft D-reizen in totaal 22.000 vouchers uitgegeven, met een totale waarde van 43 miljoen euro. Ook pakketreizen die nog niet zijn geannuleerd, zouden onder de garantie van de SGR vallen.
Rest onduidelijker
Voor andere gevallen is de dekking onduidelijker. Dan gaat het om pakketreizen die wel zijn geannuleerd, maar waarvoor nog geen voucher is ontvangen. Of losse vliegtickets of diensten, zoals gehuurde auto's of excursies.

Het is mogelijk dat de luchtvaartmaatschappij of dienstverlener die vlucht of dienst uitvoert of terugbetaalt. In andere gevallen kunnen klanten hun vordering indienen bij de curator.
Uit het vandaag gepubliceerde verslag blijkt echter dat het dan vrijwel uitgesloten is, dat zij nog iets van hun geld terugzien. D-reizen heeft namelijk een grote schuld uitstaan bij de Belastingdienst, en die heeft voorrang op de gewone schuldeisers.
Geen uitkering
Aan hen 'zal waarschijnlijk geen uitkering (...) kunnen plaatsvinden, met name vanwege de zeer hoge vordering van de fiscus die vanaf maart 2020 uitstel van betaling op lopende belastingen heeft verleend', schrijven curatoren Tekstra en Willemse in hun verslag.
Verschillende betrokken organisaties - waaronder D-reizen zelf, SGR en uitvoerder TUI - hebben inmiddels op hun website gezet waar de verschillende typen gedupeerde klanten met hun claims terecht kunnen.
Faillissement
D-rt Groep, het bedrijf achter D-reizen, ging begin april failliet. Volgens de directie van het bedrijf was dit een rechtstreeks gevolg van de coronapandemie. Daardoor was de onderneming niet meer in staat om vakanties te verkopen en kwam er vrijwel geen geld meer binnen.
Nadat in maart ook nog bleek dat D-reizen slechts iets meer dan de helft van het aangevraagde bedrag van 19 miljoen euro zou ontvangen uit het voucherfonds waarmee de overheid noodlijdende reisorganisaties steunt, werd het faillissement aangevraagd.
Nog geen doorstart
Over een eventuele doorstart van reisketens D-Reizen en VakantieXperts kunnen de curatoren nog geen duidelijkheid geven. Zij schrijven dat geïnteresseerde partijen nog op de bedrijfsonderdelen kunnen bieden.

Aanvankelijk leek reisorganisator TUI interesse te hebben in een doorstart van een deel van het bedrijf. Maar vorige week trok het bedrijf zich terug als potentiële koper.
Merknaam terug
Uit het voortgangsverslag blijkt verder dat de naam D-Reizen is weer terug in de failliete boedel van de reisorganisatie. De directeuren hadden die naam in een bedrijfje geplaatst dat buiten de failliete groep viel, maar na vragen van curatoren is dit weer teruggedraaid.
De curatoren onderzoeken nog of de eigenaren mogelijk illegaal hebben gehandeld.
D-reizen werd meer dan vijftig jaar geleden opgezet door supermarktondernemer Dirk van den Broek. Het bedrijf was goed voor circa 1100 medewerkers en 285 reisbureaus.