Helft meer dan in 2019

Pensioenfonds ABP betaalt 1,5 miljard aan prestatiebonussen

04 mei 2021 10:30 Aangepast: 04 mei 2021 10:59
Ceo Corien Wortman-Kool van het ABP met Koningin Máxima bij de Pensioen3daagse in 2019. Beeld © Robin Utrecht

Het ambtenarenpensioenfonds ABP heeft over 2020 maar liefst 1,5 miljard euro aan prestatievergoedingen betaald aan bedrijven die een deel van het vermogen van het ABP beleggen.

Dat blijkt uit het jaarverslag van het grootste pensioenfonds van Nederland, één van de grootste ter wereld. Het ABP had vorig jaar een vermogen van een kleine 500 miljard euro, voor in totaal 3,2 miljoen werknemers en gepensioneerden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze 30-minners hebben hun pensioen wél geregeld

45 procent meer

De in totaal 1540 miljoen euro die aan prestatievergoedingen werd uitgegeven, is ruim 45 procent meer dan de 1058 miljoen euro die hier in 2019 naartoe ging.

Ook gaat het om een groter deel van het totale vermogen dat het ABP beheert voor werknemers en gepensioneerden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo denken de partijen over de toekomst van jouw pensioen

Gespecialiseerde beleggers

Het ABP belegt de premies die het ontvangt, zodat later pensioenen betaald kunnen worden. Een deel van dat geld belegt het ABP niet zelf, maar besteedt het uit aan gespecialiseerde beleggers, met specifieke kennis van bepaalde beleggingen.

Zij krijgen een prestatievergoeding. Die wordt alleen betaald als die gespecialiseerde beleggers een rendement behalen dat boven een bepaald minimum ligt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse pensioen voor derde jaar op rij geroemd als beste ter wereld

Het mes snijdt dus aan twee kanten: hoe hoger het rendement, wat in het belang is van de deelnemers van het ABP, hoe hoger de vergoeding die het ABP uitkeert.

Hoger rendement, hogere vergoeding

Bij de prestatievergoedingen die het ABP betaalt gaat het om beleggingen in private equity, waarbij buiten de beurs om geld wordt gestoken in bedrijven. En ook om hedgefondsen die in verschillende beleggingscategoriën beleggen.

Bij private equity haalde het ABP in 2020 het hoogste rendement, namelijk 21 procent. Bij hedgefondsen was dat overigens -4,2 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KPN legt glasvezel sneller aan in duizend dorpen met pensioenfonds ABP

Dekkingsgraad

Het rendement van het ABP als geheel was over 2020 6,6 procent, tegen 16,8 procent in 2019. De dekkingsgraad, die aangeeft in hoeverre in de toekomst de pensioenen kunnen worden betaald, daalde wel van 97,8 tot 93,5 procent.

Dat komt vooral door de forse daling van de rente, waardoor de waarde van de verplichtingen stijgt.

In het eerste kwartaal verbeterde dat. De dekkingsgraad steeg tot 100,5 procent, 'maar voor 2022 en volgende jaren blijft de kans op pensioenverlaging reëel', schreef het ABP in het bericht over het eerste kwartaal. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van