3000 werknemers naar huis

Nedcar bouwt dagenlang geen BMW's en Mini's door tekort aan onderdelen

03 mei 2021 13:07 Aangepast: 03 mei 2021 16:44
3000 werknemers van VDL Nedcar worden drie dagen naar huis gestuurd. Beeld © ANP / Niels Wenstedt

Het Limburgse VDL Nedcar , dat BMW's en Mini's maakt voor het Duitse BMW-concern, sluit komende woensdag, donderdag en vrijdag de fabrieken omdat er een tekort is aan elektronische componenten waarin chips zijn verwerkt. Afgelopen donderdag en vrijdag lag de productie van BMW's en Mini's ook al stil.

Dat zegt woordvoerder Miel Timmers van VDL Nedcar. Hij bevestigt een bericht van dagblad De Limburger. Timmers wil niet zeggen dat er sprake is van een tekort aan chips, 'liever heb ik het over tekorten aan elektronische componenten'.

Maar volgens woordvoerder Sandra Schillmöller van BMW gaat het om componenten waarin chips zijn verwerkt. Er zijn de laatste tijd wel meer autoproducenten die kampen met een tekort aan chips, aldus Schillmöller.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Autoreus GM legt productie weer plat om tekort aan chips

Ook vorige week al

Het is niet voor het eerst dat VDL Nedcar de productie moest stilleggen vanwege een gebrek aan onderdelen. Afgelopen donderdag en vrijdag was dat ook al het geval, ook vanwege een tekort aan elektronische componenten. Vorige week was wel voor het eerst dat VDL Nedcar hiermee te maken kreeg, aldus Timmers.

Op de vraag of er volgende week wel weer geproduceerd kan worden antwoordt hij dat niets zeker is, maar dat hij ervan uitgaat dat er volgende week maandag, dinsdag en woensdag weer gewoon geproduceerd kan worden. Volgende week donderdag is het Hemelvaart en dan wordt er niet gewerkt, net zoals op de dag na Hemelvaart.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Volkswagen heeft behalve aan chips ook tekort aan accu's

3000 werknemers

De achterstand in productie zal wel worden ingehaald, maar niet komend weekend en ook niet volgende week. Dat zal 'pas op een later moment' gebeuren.

De 3000 werknemers die bij VDL Nedcar in twee ploegen BMW's en Mini's bouwen zullen komende woensdag tot en met vrijdag niet kunnen werken.

Ook tekorten bij andere producenten

De auto-industrie kampt al langer met tekorten aan chips. Daardoor hebben verschillende autoproducenten al tijdelijk hun productie moeten verminderen of stilleggen. Er zitten in een auto enorm veel chips en dat aantal is de laatste paar jaar flink toegenomen, aldus Maarten Steinbuch, hoogleraar automotive aan de TU Eindhoven.

"Een auto is eigenlijk een iPad op wielen, er zitten nu meer regels software in een auto dan in een vliegtuig". Verder is door corona de vraag naar chips in het algemeen flink gestegen, omdat we meer gingen thuiswerken ontstond er een run op onder meer smartphones en computers, aldus Steinbuch. Hij denkt wel dat in de tweede helft van het jaar de chiptekorten zullen wegebben.

Minder orders BMW voor Nedcar

Afgelopen december maakte VDL Nedcar bekend dit jaar 750 banen te gaan schrappen. Dat is een direct gevolg van een besluit van BMW om al in 2021 aanzienlijk minder wagens te bestellen. Eerder kondigde BMW al aan na 2023 helemaal geen auto's meer te gaan bestellen bij Nedcar.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van