ADAM, het moederbedrijf van onder meer Kijkshop.nl, PlazaSale en DirectSale is waarschijnlijk niet failliet gegaan door problemen met de liquiditeit. Er is mogelijk sprake van onbehoorlijk bestuur. Dat stelt curator Martijn Hoving in het faillissementsverslag.
Kijkshop.nl ging net als de andere dochterbedrijven in april failliet. Klanten die nog een bestelling open hadden staan, kunnen vermoedelijk fluiten naar hun geld, al kregen gedupeerden via de webshop wel de mogelijkheid een claim in te dienen.
Als er al iets te halen is voor de duizenden gedupeerden, gaat het waarschijnlijk een jaar duren voordat er geld op hun rekening wordt gestort.
Kijkshop.nl kampte met financiële problemen en er waren veel klachten over de leveringen. Naar eigen zeggen was het bedrijf vanwege de 'onstuimige groei' in 2020 niet meer in staat om de bedrijfsactiviteiten voort te zetten. De groei zorgde voor liquiditeitsproblemen, aldus het bedrijf. De curator is echter sceptisch over dit verhaal.
Etalage
De fysieke keten, bekend om de afgesloten glazen vitrines waarin de koopwaar was uitgestald, ging een paar jaar geleden al op de fles. Konrad van den Bosch, directeur van Automated DirectShipping Auction Marketplace (A.D.A.M.) kocht daarna de naam Kijkshop.
Bij de verkoop ging het om dropshipping, constateerde curator in zijn verslag. Dat betekent dat Kijkshop.nl, net als de andere webshops van ADAM, geen eigen voorraad had en de verkochte artikelen pas op het moment van bestelling inkocht bij de leverancier, die het daarna direct vanaf dat magazijn naar de consumenten stuurde.

Cijfers
In 2020 boekte Kijkshop een winst van 13.968.373 euro, in 2019 ging het om een winst van 60.281 euro. Dochterbedrijf DirectSale leed in 2019 en 2020 verlies, net als LumiPlaza. PlazaSale boekte wel winst.
Er zou door ADAM in totaal tot eind 2020 winst zijn gemaakt, stelt de financieel directeur van het moederbedrijf. Dat klopt echter niet.
Verduistering
Begin 2021 werd onderzoek gedaan naar de boeken door een potentiele investeerder. "Daaruit kwam naar voren dat er al geruime tijd verlies werd geleden. De financieel directeur heeft zich vervolgens ziekgemeld en heeft daarbij, volgens het bestuur, een deel van de administratie van de vennootschappen verduisterd", zo staat in het faillissementsverslag.
De financieel directeur zelf ontkent dit. De mogelijke investeerder haakte echter af waarna begin maart 2021 bekend werd dat het einde oefening was voor het bedrijf.

Ongeloofwaardig
De curator bekeek ook zelf de boeken. Ook uit dit onderzoek blijkt niet dat er tot eind 2020 winst is gemaakt. In totaal zou een verlies zijn geleden van ongeveer 2 miljoen euro. Ook bij de rest van de verklaring van het bedrijf heeft curator Martijn Hoving vraagtekens.
Omdat er via dropshipping werd gewerkt was er geen voorraad nodig, dus hoefden er ook geen goederen te worden voorgefinancierd. Hoe kon er dan sprake zijn van een liquiditeitsprobleem, zoals het moederbedrijf stelt?
Schulden
Van den Bosch moest zelfs aan zijn leveranciers nog meer dan 2 miljoen euro betalen en had ook meer dan 1 miljoen euro bij een bank openstaan.
Ook is de administratie volgens de curator niet op orde en ontbreken jaarverslagen.
Aansprakelijk
Het onderzoek van de curator gaat de komende maanden verder. Als er aangetoond kan worden dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur, kan Van den Bosch persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor het tekort dat tot het bankroet heeft geleid.
Normaal kan dit niet bij een besloten vennootschap (BV), maar alleen bij een eenmanszaak, maatschap, commanditaire vennootschap of een vennootschap onder firma.
Konrad van den Bosch kon niet direct reageren op vragen van RTL Z. Volgens het faillissementsverslag komt hij met 'een uitgebreide visie op de oorzaken van de faillissementen'.