Ga naar de inhoud
Enorm voordeel door corona

We hebben ons suf geshopt en gebinged: winst Amazon verdrievoudigd

We blijven spullen bestellen via Amazon. Beeld © Niall Carson/PA Wire

Amazon profiteert enorm van de coronacrisis. We blijven namelijk veel online winkelen, bingewatchen en de cloud gebruiken. In het eerste kwartaal steeg de omzet met maar liefst 44 procent en de nettowinst verdrievoudigde zelfs.

Amazon denkt dat het daar niet bij blijft. Voor het tweede kwartaal verwacht het dat de omzet verder blijft toenemen, met tussen de 24 en 30 procent.

In de maanden januari tot en met maart was er bijna overal groei bij Amazon. De omzet kwam uit op 108,5 miljard dollar (90 miljard euro) en onderaan de streep steeg de winst van 2,5 miljard dollar tot 8,1 miljard dollar.

Amazon-oprichter
Lees ook:
Amazon-oprichter Jeff Bezos stopt als ceo, wil andere dingen doen

Online bestellen

Consumenten kochten 44 procent meer online via Amazon en de omzet voor winkels die verkopen via Amazon steeg zelfs met 64 procent.

"Amazon is permanent marktaandeel aan het winnen, dat is indrukwekkend", zegt Jan Lambregts, hoofd research financiële markten bij Rabobank.

Jeff
Lees ook:
Jeff Bezos moet 21 miljoen per dag uitgeven als hij zijn geld wil opmaken

Cloud, advertenties, streaming

Ook de omzet bij Amazon Web Services, waar bedrijven informatie in de cloud kunnen opslaan, steeg flink: met 32 procent.

De advertentie-inkomsten van Amazon worden niet apart genoemd. Deze zitten in de categorie 'overig', waar de omzet met 77 procent groeide.

Streamingdienst Prime Video heeft nu 200 miljoen abonnees, dat is een derde meer dan begin vorig jaar. Het aantal uren dat werd gestreamd steeg met maar liefst 70 procent.

Amazon
Lees ook:
Amazon aangeklaagd voor schenden coronaregels voor veilige werkplek

Berg met geld

Amazon zit op een enorme berg met cash. Door de hoge winsten steeg dat bedrag sinds december met meer dan 6 miljard dollar, waardoor het eind maart voor maar liefst 33,8 miljard dollar in kas had.

Daar bovenop komt een bedrag van 39,4 miljard dollar aan beleggingen.

Amazon moet wel Apple voor zich dulden. Die gigant had eind maart 38 miljard dollar in kas plus bijna 53 miljard dollar aan beleggingen.

Koers stijgt

Beleggers zijn enthousiast over de cijfers. In de nabeurshandel steeg de koers van Amazon met ruim 2 procent tot ruim 3553 dollar per aandeel. Dat is het hoogste niveau ooit.

Sinds het begin van de coronacrisis steeg de koers van Amazon al met 93 procent. Op de beurs is het 1,8 miljard dollar waard. Alleen Apple, Microsoft en de Saoedische staatsoliemaatschappij Saudi Aramco zijn nóg meer waard.